Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 maart 2014

Méér pure basisproducten


Karine Hoenderdos

Zondag 2 maart hield Karine Hoenderdos een lezing in het Okurahotel in Amsterdam. Ze sprak over Oerdis, maar ook over de nieuwste trends en hypes en PuurGezond.

Oerdis is eten zoals de jagers/verzamelaars dat deden, vóór de introductie van de landbouw en voor de industriële revolutie. De gedachte is dat deze voeding het beste past bij onze genen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze voeding: zowel archeologisch onderzoek, als onderzoek bij volkeren die nu nog jagers/verzamelaars zijn, als interventiestudies. Hoenderdos werkte mee aan de eerste pilotstudy naar Oerdis in Nederland en schreef samen met haar collega Angela Severs het boek "Oergezond met Oerdis". Haar conclusie: ‘Oerdis is gezond en kan gezondheidskwalen en welvaartsziekten een halt toe roepen’. Maar is het haalbaar om iedereen Oerdis te adviseren? ‘Nee,’, zegt Hoenderdos, ‘Dat is voor veel mensen te hoog gegrepen. Maar het Oerdisonderzoek laat wél zien dat de kracht van voeding heel groot is en dat een gezonde voeding met name moet bestaan uit pure, onbewerkte, producten. Goed voorbeeld is de voeding die PuurGezond adviseert. Daar adviseert men al minder brood, maar wel meer groenten (300-400 gram per dag), meer fruit (3 stuks per dag), peulvruchten (200 gram per week) en noten (25 gram per dag).’

Hoenderdos sloot de lezing af met 5 redenen waarom we de weg kwijt zijn als het gaat om gezonde voeding. Als eerste willen we te graag in goeroes geloven, als tweede hebben we torenhoge verwachtingen van superfoods. Als derde denken we te nutritionistisch, we beoordelen voeding op de losse voedingsstoffen in plaats van als een geheel. Ten vierde wordt er teveel met ons eten geknutseld door de voedingsmiddelenindustrie. En als laatste zijn we bang: voor gluten, voor e-nummers, voor vet, voor suiker, noem het maar op. Hoenderdos sloot haar lezing met de hoop dat we terug gaan naar de pure onbewerkte basisproducten en dat we ook weer durven gaan genieten van ons eten.


Joh Hart, Verpleegkundige, 18 maart 2014:
De echte lowcarb levenswijze uit Zweden, waar je alles mag eten in onbeperkte hoeveelheid van dit alles... entoch afvalt:
http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-voor-beginners_nl_revised.pdf

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten