Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 maart 2017

Meer kalium net zo belangrijk als minder natrium

Door: Karine

Kaliumrijke producten

Minder natrium wordt al jaren aanbevolen bij hypertensie en verhoogd risico op nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Maar het verhogen van kalium in de voeding is net zo effectief, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism.

Na/K ratio
De onderzoekers bekeken meer dan 70 studies, zowel epidemiologische studies als interventiestudies met kaliumsuppletie. Het blijkt dat de interactie tussen natrium en kalium bepalend is voor de bloeddruk. Als de kaliumintake stijgt, wordt er in het lichaam minder natrium en water vastgehouden door de nieren. Bij patiënten met hart- en nierziekten zorgt een hoge inname van kalium ook voor minder progressie van de ziekten.

Puur natuur
Een kaliumrijk dieet is tevens een marker voor een meer natuurlijk en “puur” voedingspatroon, met de bijbehorende voordelen voor de gezondheid. De auteurs concluderen dat in de publieksvoorlichting niet alleen de nadruk moet worden gelegd op de reductie van zout, maar ook op het promoten van kaliumrijke producten zoals aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit.

Bron: ScienceDaily


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten