Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 november 2010

Magnesium, dé oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen

Door: dr. Marianne Mousain-Bosc

Magnesium, dé oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen

Volgens dr. Marianne Mousain-Bosc, een gepensioneerde Franse kinderarts, hebben ADHD, autisme, depressie, epilepsie en de ziekte van Alzheimer een gemeenschappelijke oorzaak: een tekort aan magnesium. In het boek staan zeer uitgebreide casusbeschrijvingen, waarbij zeer hoge doseringen magnesium in combinatie met vitamine B6 leidden tot spectaculaire verbeteringen.
In het boek besteedt de auteur volop aandacht aan de tegenstand die ze vanuit de reguliere hoek krijgt. Toch is die tegenstand niet zo verwonderlijk, want de auteur heeft slechts 3 publicaties op haar naam staan. Het betreft onderzoek bij in totaal 135 kinderen met ADHD of autisme. Weliswaar verbeteren de klachten bij zo goed als alle kinderen door magnesium en vitamine B6, maar helaas zijn het geen placebo-gecontroleerde studies. En die zullen er ook niet komen, als het aan dr. Marianne Mousain-Bosc ligt. Want daar is ze principieel op tegen omdat ze het niet ethisch vindt om patiënten magnesium te onthouden. Tja, zo zal het altijd wel blijven hangen in het alternatieve circuit.
Bovendien wijst een literatuuronderzoek op Medline uit dat er helemaal niet zoveel bewijs is voor een gunstig effect van magnesium. In 2009 zijn alle onderzoeken naar de relatie tussen voedingsstoffen en zowel ADHD als autisme nog op een rij gezet. Het review over ADHD concludeert dat er voor magnesium meer onderzoek nodig is. Juist voor een ander mineraal, zink, zijn de meeste aanwijzingen vanwege 2 placebogecontroleerde studies die een gunstig effect vinden… Het review over autisme deelt magnesium in bij de categorie waar het minste bewijs voor is. Er is bijvoorbeeld meer bewijs dat melatonine, muziektherapie en vitamine C werken.
Is er dan niets positiefs te melden? Toch wel. De vorm van het boek, met een uitgestanst hoofd, is erg origineel. En de 20 magnesiumrijke recepten achterin het boek zijn een prima aanvulling. (AS)

Magnesium, dé oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen, dr. Marianne Mousain-Bosc, succesboeken.nl, IBSN 9789079872183, 137 pagina's, € 14,50.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten