Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 september 2016

Mag een diëtist nonsens verkondigen?

Door: Karine

Karine Hoenderdos

Ze zijn jong, mooi, extreem succesvol én ook nog eens diëtist: de dames van The Green Happiness. Het is haast een sprookje, eindelijk staat de diëtist volop in de schijnwerpers! Maar helaas. Ze verkondigen ook baarlijke nonsens. Daarvoor kregen ze alle ruimte in het NRC en bij RTL Late Night, waarop weer werd gereageerd in het NRC, in talloze blogs, op twitter en met een tekening van Fokke en Sukke.

Ik ga verder niet in op “oilpulling”, filevorming in de darmen en de menstruatie van een kip. Daarover is genoeg gezegd.

Maar er zijn nog twee dingen die ik nu wil weten.

Ten eerste: mag een diëtist nonsens verkondigen? Merel en Tessa hebben overduidelijk niet opgelet bij de lessen biochemie, voedingsleer en anatomie, maar toch (het is een wonder) hebben ze het diploma diëtist ontvangen van de Hogeschool van Amsterdam en staan ze in het kwaliteitsregister. Geeft dat diploma niet de plicht om volwaardige, gedegen, evidence based en betrouwbare informatie te verstrekken? Mag een diëtist een onvolwaardige voeding voorschrijven die op termijn onherroepelijk leidt tot tekorten en gezondheidsproblemen? Is er een wettelijke verplichting om je beroep serieus te nemen, als ook de opleidingstitel diëtist wettelijk beschermd is?

Ten tweede: waar blijft de officiële reactie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) of de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)? Nou, dat antwoord weet ik eigenlijk wel, dat van de NVD staat namelijk hier. Het komt erop neer dat de beroepsvereniging Tessa en Merel gaat uitnodigen op kantoor voor een goed gesprek en dat wij – en de rest van de wereld – daar waarschijnlijk nooit meer iets van horen.

De beroepsvereniging kiest er dus voor om zich niet te mengen in discussies op social media, niet een ingezonden brief te sturen naar het NRC, niet aan tafel te schuiven bij RTL Late Night, niet een statement op de website te plaatsen. Er komen geen reacties op Facebook, Twitter of LinkedIn. Er is slechts radiostilte en achterkamertjespolitiek. Maar, zo zegt de NVD: ‘We willen hier wel een steviger beleid in maken’.

Dat zal verdorie tijd worden!

Op het ICD hoorden we dat de diëtistenverenigingen van Australië en Canada de social media en journalisten zeer serieus nemen. Zo is er een contactpersoon die altijd telefonisch bereikbaar is voor de pers, 7 dagen per week. Bovendien zijn ze politiek geëngageerd: als er iets speelt in de politiek over voeding, dan reageren ze direct. Ook wordt de media kritisch gevolgd: als er iets niet klopt in de media, dan zullen de diëtistenclubs dat altijd weerleggen. Centrale boodschap is daarbij steeds: de diëtist geeft de juiste en deskundige informatie.

Dat proactieve beleid, dat spreekt mij enorm aan. NVD en DCN, het wordt tijd om de achterkamer te verlaten en de barricade op te gaan!


Monique v Kemenade, dietist, 27 september 2016:
http://www.bnr.nl/player/audio/10049843/10311449

Benieuwd naar de uitkomst van het gesprek met de dames. Wat mij stoort is dat het hier niet gaat om voedingscoaches oid maar om diëtisten! En als artikel 34 beroep vallen we niet onder het (beperkte) tuchtrecht.
Monique v Kemenade, diëtist, 27 september 2016:
http://www.bnr.nl/player/audio/10049843/10311449
Benieuwd naar de uitkomst van het gesprek met de dames! Heeft BIG niet nog een ander forum om ze ter verantwoording te roepen? We vallen als art.34 beroep niet onder het (beperkte) tuchtrecht...er wordt hier als diëtist gesprokenniet als voedingscoach oid.
Cilia Zoutendijk, Diëtist in ruste, 27 september 2016:
Ik vind beide reacties,zowel van NVD als DCN nogal vlak.
Men durft geen duidelijk standpunt in te nemen. Wij hebben gevochten voor een kwaliteitsregiste,dan moeten de diëtisten van nu ook kwaliteit leveren.
Ik vind trouwens toch dat beide verenigingen weinig actie ondernemen tegen alle mogelijke onzin die tegenwoordig over voeding op het internet geslingerd wordt.
Joyce de Vaan, gewichtsconsulent, 27 september 2016:
Toen Sonja Bakker dit zelfde deed, werd ze uit de BGN beroepsvereniging van gewichtsconsulenten gezet. Ze hield zich namelijk niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Ellen Govers, dietist, voorzitter KDOO, 27 september 2016:
Hoi Karine, helemaal mee eens. Dit kan een zichzelf respecterende beroepsvereniging niet over haar kant laten gaan. Een pittig persbericht lijkt mij wel het minste. Het NHG distancieert zich ook van kwakzalvers. Onze goede naam als dietist is hier in het geding.
Korrie Vrolijk, diëtist, 27 september 2016:
Helemaal mee eens dat de NVD nu met een standpunt naar buiten moet komen.
Waarom veel geld stoppen in een campagne om een beter beeld te krijgen van de diëtist, en dan deze kans laten liggen?!

Ik heb dit al gemaild naar de NVD, laten we niet alleen hier reageren, maar ook actief richting de NVD!
Rachelle Bottse, Diëtist, 27 september 2016:
Hier is het 'statement' van de NVD:
https://www.nvdietist.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=917&catid=114

Je kunt web reactie zenden
Rachelle Bottse, Diëtist, 27 september 2016:
Goed gezegd, ik hoop dat er ook wat mee gedaan word.
Nelleke Stegeman, Diëtist, 27 september 2016:
Helemaal mee eens. Maar het is nooit te laat om te reageren. Diëtisten Vereniging Nederland laat wat van je horen. De Nederlandse consument heeft er recht op.
Marjolein Bosschieter, Dietist, 27 september 2016:
Helemaal mee eens! De nvd moet deze flauwekul de kop indrukken en ik stel zelfs voor om ze uit het kwaliteitsregister te verwijderen. Als dit optreden alle dietisten moet neerzetten dan is dat ongelofelijk treurig. Het word tijd dat dietisten goed in het daglicht geplaatst worden zodat mensen de goeroes loslaten en eindelijk voor volwaardige goede adviezen gaan!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten