Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 september 2016

Mag een diëtist nonsens verkondigen?

Door: Karine

Karine Hoenderdos

Ze zijn jong, mooi, extreem succesvol én ook nog eens diëtist: de dames van The Green Happiness. Het is haast een sprookje, eindelijk staat de diëtist volop in de schijnwerpers! Maar helaas. Ze verkondigen ook baarlijke nonsens. Daarvoor kregen ze alle ruimte in het NRC en bij RTL Late Night, waarop weer werd gereageerd in het NRC, in talloze blogs, op twitter en met een tekening van Fokke en Sukke.

Ik ga verder niet in op “oilpulling”, filevorming in de darmen en de menstruatie van een kip. Daarover is genoeg gezegd.

Maar er zijn nog twee dingen die ik nu wil weten.

Ten eerste: mag een diëtist nonsens verkondigen? Merel en Tessa hebben overduidelijk niet opgelet bij de lessen biochemie, voedingsleer en anatomie, maar toch (het is een wonder) hebben ze het diploma diëtist ontvangen van de Hogeschool van Amsterdam en staan ze in het kwaliteitsregister. Geeft dat diploma niet de plicht om volwaardige, gedegen, evidence based en betrouwbare informatie te verstrekken? Mag een diëtist een onvolwaardige voeding voorschrijven die op termijn onherroepelijk leidt tot tekorten en gezondheidsproblemen? Is er een wettelijke verplichting om je beroep serieus te nemen, als ook de opleidingstitel diëtist wettelijk beschermd is?

Ten tweede: waar blijft de officiële reactie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) of de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)? Nou, dat antwoord weet ik eigenlijk wel, dat van de NVD staat namelijk hier. Het komt erop neer dat de beroepsvereniging Tessa en Merel gaat uitnodigen op kantoor voor een goed gesprek en dat wij – en de rest van de wereld – daar waarschijnlijk nooit meer iets van horen.

De beroepsvereniging kiest er dus voor om zich niet te mengen in discussies op social media, niet een ingezonden brief te sturen naar het NRC, niet aan tafel te schuiven bij RTL Late Night, niet een statement op de website te plaatsen. Er komen geen reacties op Facebook, Twitter of LinkedIn. Er is slechts radiostilte en achterkamertjespolitiek. Maar, zo zegt de NVD: ‘We willen hier wel een steviger beleid in maken’.

Dat zal verdorie tijd worden!

Op het ICD hoorden we dat de diëtistenverenigingen van Australië en Canada de social media en journalisten zeer serieus nemen. Zo is er een contactpersoon die altijd telefonisch bereikbaar is voor de pers, 7 dagen per week. Bovendien zijn ze politiek geëngageerd: als er iets speelt in de politiek over voeding, dan reageren ze direct. Ook wordt de media kritisch gevolgd: als er iets niet klopt in de media, dan zullen de diëtistenclubs dat altijd weerleggen. Centrale boodschap is daarbij steeds: de diëtist geeft de juiste en deskundige informatie.

Dat proactieve beleid, dat spreekt mij enorm aan. NVD en DCN, het wordt tijd om de achterkamer te verlaten en de barricade op te gaan!


cora jonkers, dietist, 27 september 2016:
Karine, heerlijk dat we ons hierover druk kunnen maken in een wereld die in vuur en vlam staat! Ik ben het eens met je commentaar, we moeten meer PR doen ... en ach, die groene dametjes doen het wellicht een beetje overdreven maar het gaat om normale voeding voor gezonde mensen ....
Irene Herpertz, Kinderdiëtist, 27 september 2016:
Helemaal mee eens een stevige reactie van de DVN en DCN is noodzakelijk in deze en had ook direct na het verschijnen van het artikel in het NRC geplaatst moeten worden. Je verwacht ook dat ze klaar zitten voor de media op de dag van de diëtist, dit terzijde. Ik zou nog een stap verder willen gaan en deze publiekelijk nonsens verkondigende diëtisten uit het kwaliteits register willen schrappen. Waar is dit orgaan in deze discussie??
Angela Severs, voedingswetenschapper en+redacteur+Nieuws+voor+diëtisten, 26 september 2016:
De DCN heeft op haar website inmiddels ook een reactie op The Green Happiness geplaatst: http://dcn-dietist.nl/blog/reactie-dietisten-cooperatie-nederland-op-the-green-happiness/
Berber Vlieg-Boerstra, diëtist-onderzoeker, 26 september 2016:
Beste Karine,

Een uitstekend commentaar. Helemaal mee eens. NVD en DCN: werk aan de winkel!
Berber Vlieg
Vlieg & Melse Diëtisten, Praktijk voor Voedselovergevoeligheid
Netty van Kaathoven, dietist &coach+in+Voeding,+Veerkracht+&+Vitaliteit, 26 september 2016:
Helemaal eens met je voorstel om over te gaan tot een pro-actief beleid door onze beroepsverenigingen!
Snel en wijs reageren is nu belangrijker dan ooit.
Regina Barthen, Dietist, 24 september 2016:
Wat let je om zelf actie te ondernemen? In plaats van dit stuk had je ook een ingezonden brief kunnen sturen naar het NRC. Zo wordt het probleem van verschillende kanten en op verschillende manieren aangepakt. Mopperen vanaf vanaf de wal kan later ook nog wel...
Catherine De Jong, Anesthesioloog, 24 september 2016:
Mee eens. Dergelijke vega-tutjes moeten uit het kwaliteitsregister worden geschrapt. Ze zijn een schande voor de beroepsgroep.
Irene van der Pas, Dietiste in opleiding, 24 september 2016:
Ik vond het erg zonde dat er bij RTL night geen andere dietist met de twee dames in gesprek ging. Inhoudelijk vond ik de discussie slecht. Er werd helemaal voorbij gegaan aan het feit dat je bijvoorbeeld vit. B12 niet binnenkrijgt bij dit eetpatroon.
muriel langedijk, dietist, 23 september 2016:
zullen we Late night spammen om jou daar te krijgen????
muriel langedijk, dietist, 23 september 2016:
Helemaal volkomen eens!! Het lijkt me goed om een brief in te zenden voor de ALV????

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten