Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 december 2013

Maagzuurremmers nadelig voor opname vitamine B12

Door: Angela

maagzuurremmers

Langdurig gebruik van maagzuurremmers vergroot de kans op een vitamine B12-tekort. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Vooral ouderen, die maagzuurremmers gebruiken, hebben een verhoogd risico op een tekort.

Onder de maagzuurremmers vallen de protonpompremmers (zoals omeprazol) en de H2-receptorantagonisten. Deze geneesmiddelen remmen de aanmaak van maagzuur en het eiwitsplitsende enzym pepsine. Dit is nadelig voor de opname van vitamine B12. Vitamine B12 wordt minder goed vrijgemaakt van het voedingseiwit omdat er minder zuur en minder pepsine is. Eenvoudige OTC maagzuurproducten (zoals Rennie®, Maalox® en Gaviscon®) hebben geen effect op de vitamine B12 status in het lichaam. Deze maagzuurproducten zetten alleen overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen. Er is dan dus nog wel voldoende maagzuur om vitamine B12 vrij te maken uit voedingseiwitten.

Een langdurig vitamine B12-tekort kan leiden tot bloedarmoede, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Ook kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Ouderen hebben ook zonder maagzuurremmers een verhoogd risico op een tekort. Zij kunnen daardoor problemen krijgen met hun geheugen.

Bron: Vitamine Informatie Bureau


Anthon de Bont, , 07 januari 2014:
En hoe ernstig de consequenties van een B12 tekort kunnen zijn is te lezen in mijn artikelen "Zou het B12 kunnen zijn ?" en "Ik ben toch niet gek ?" [www.vita-info.nl

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten