Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 september 2012

Light frisdrank helpt tegen overgewicht bij kinderen

Door: Angela

Kinderen die limonade met suiker drinken komen sneller aan dan kinderen die limonade met zoetstof drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar.

De onderzoeksresultaten laten zien dat suiker in drankjes ongemerkt tot een hoger gewicht kan leiden. Het onderzoek is gepubliceerd in  The New England Journal of Medicine. Daarin staat ook een Amerikaanse studie met een vergelijkbaar resultaat. Samen vormen de studies een krachtig bewijs dat het vermijden van suikerhoudende dranken helpt tegen overgewicht.

De kinderen in het Nederlandse onderzoek kregen normaliter sap of limonade met suiker mee van thuis voor de ochtendpauze op school. De onderzoekers vervingen dit – met toestemming van school, kinderen en ouders – bij de helft van de groep door een blikje limonade met suiker en bij de andere helft door een blikje met dezelfde limonade, maar dan met zoetstof. Beide blikjes zagen er hetzelfde uit. Welk kind welk drankje kreeg, werd tot het einde van de studie geheim gehouden. De kinderen die suikervrije limonade hadden gedronken, bleken na anderhalf jaar een kilo minder zwaar te zijn geworden dan degenen die limonade met suiker hadden gekregen. Het verschil kwam vooral door minder lichaamsvet. Dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt is logisch. De vraag was echter of kinderen die ontbrekende suiker compenseren door meer te eten. Kennelijk gebeurt dat niet.

‘Als kinderen in plaats van gemiddeld 0,6 liter suikerhoudende dranken per dag light dranken of water drinken, zouden ze 2 kilo kunnen afvallen’, zegt eerste auteur en VU-promovendus Janne de Ruyter. De onderzoekers raden aan om bij voorkeur kraanwater te drinken. ‘Wij hebben light limonade gebruikt om te verbergen welk kind welke limonade kreeg. Kraanwater werkt waarschijnlijk even goed en is beter voor het milieu en voor de tanden’, aldus onderzoeksleider Martijn Katan. ‘Frisdranken en sappen bevatten altijd zuur waar tandglazuur in oplost.’

Bron: Vrije Universiteit


Rob van Berkel, , 31 oktober 2012:
Op welk onderzoek doelt het artikel van Mercola? Het lijkt erop dat correlaties voorbarig en onjuist worden geïnterpreteerd. Voor welke confounders is er bijvoorbeeld gecorrigeerd? Het artikel zelf biedt onvoldoende informatie.

Dit geldt ook voor de correlatie die je aanhaalt tussen het gebruik van light frisdrank en de prevalentie van overgewicht en obesitas. Is er in die periode niets anders veranderd? Het is leuke statistiek, maar het zegt niets over een causaal verband.

Je hoort mij niet zeggen dat light frisdrank de oplossing is tegen overgewicht en obesitas. Maar dat het overgewicht veroorzaakt wordt niet bevestigd door de literatuur op dat gebied.
Hans Braak, , 31 oktober 2012:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/06/30/diet-sodas.aspx

Sinds de invoering van de Dietary Goals in de VS in 1977 waar het lightdrank verhaal in werd gepromoot is het overgewicht en obese aanzienlijk toegenomen.

Water helpt tegen overgewicht, lightdrank niet.
Rob van Berkel, , 27 oktober 2012:
Hans, waar baseer je op dat het gebruik van light fisdrank medeveroorzaker is van overgewicht? De literatuur wijst niet die richting uit.
Hans Braak, , 27 oktober 2012:
Onderzoekers zouden alle frisdranken moeten afraden, keihard. Light helpt niet tegen overgewicht, sterker nog het is de medeveroorzaker van overgewicht.
Angela Severs, , 24 september 2012:
@Wil. Jouw kop had ook gekund inderdaad; beide koppen zijn conclusies van het onderzoek.
Wil Roos, , 24 september 2012:
Jammer van die kop, de onderzoekers zelf raden light frisdranken af, was de kop 'zoete drankjes maken dik' niet adequater geweest?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten