Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 april 2013

Levendige discussie over dierlijk versus plantaardig voedsel

Door: Angela

Duurzame aarde

De wereldbevolking groeit en de vraag naar vooral dierlijke producten stijgt. Welke gevolgen heeft dat voor het milieu en zijn er al praktische adviezen te geven om de milieudruk van onze voeding te verlagen? Hierover discussieerden circa 30 deelnemers tijdens de NVVL Rond de Tafel sessie “Dierlijk versus plantaardig voedsel: duurzaamheid en gezondheid op de weegschaal”, die op 11 april bij het Voedingscentrum is gehouden. In de huidige Nederlandse voeding zorgen vlees en vis voor de grootste milieudruk, gevolgd door zuivel en eieren. Daarna volgen extra’s en dranken. Het Voedingscentrum wil gezondheid en duurzaamheid integreren in haar adviezen en baseert zich hierbij op het Gezondheidsraadrapport “Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht” uit 2011. Daarin concludeert de Gezondheidsraad dat een minder dierlijke, meer plantaardige voeding het milieu ecologisch minder belast en daarnaast ook gezonder is voor hart en bloedvaten. Is het al mogelijk om de consument praktische adviezen te geven hierover? Tijdens de zeer levendige discussie bleken de meningen van deelnemers uiteen te lopen. Aan de ene kant lijken maatregelen noodzakelijk, maar aan de andere kant zijn er nog veel onduidelijkheden. Niet alleen wat betreft milieukundige aspecten, maar ook hoe alles doorvertaald moet worden naar voedingspatronen en adviezen. 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten