Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 januari 2014

Lange kinderen zijn 4 keer zo vaak te dik

Door: Angela

Lang en klein meisje

Overgewicht komt 4 keer vaker voor bij lange kinderen tussen 5 en 14 à 15 jaar dan bij kleinere leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Loughborough University, gepubliceerd in PloS One.

Dit is de eerste publicatie waarbij prevalentiecijfers voor overgewicht worden weergegeven naar lengte. In het onderzoek is onder meer gebruik gemaakt van gegevens uit de landelijke groeistudies. In 2009 had 27% van de lange meisjes tussen 5 en 14 jaar overgewicht, terwijl dit slechts 7% van de kleinere meisjes was. Bij jongens tussen 5 en 15 jaar had 24% van de lange jongens overgewicht tegenover 6% van de kleine jongens. Zowel lange als kleine kinderen met overgewicht hebben een veel hoger risico op overgewicht op volwassen leeftijd dan kinderen zonder overgewicht. Volgens de onderzoekers spelen genen en voeding zeer waarschijnlijk een rol in de verklaring waarom lange kinderen veel vaker te dik zijn.

Bron: TNO


Rob van Berkel, Diëtist/auteur, 08 december 2014:
Welke rol horen ouders dan te spelen bij de opvoeding Rene Schra? Hoort de gezondheid van hun kinderen niet tot het takenpakket? Jonge kinderen kunnen geen onderscheid maken tussen reclame en niet-reclame. Ze zijn bijzonder makkelijk te misleiden. Dat is één van de redenen waarom levensmiddelenfabrikanten hebben afgesproken om geen reclame te maken voor ongezonde voeding die gericht is op jonge kinderen.

Het is een taak van onder andere ouders en overheid om kinderen normen en waarden bij te brengen, maar ook om ze in een goede gezondheid groot te brengen. Kinderen zelf zijn daartoe niet in staat.
rene schra, google, 07 december 2014:
alle kinderen mogen zelf weten of ze ongezond gaan eten

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten