Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 oktober 2013

Langdurig stilzitten slecht voor glucosestofwisseling

Door: Karine

Zitten verstoort glucosespiegel

Zitten verstoort glucosespiegel

Als gezonde jongeren een hele dag stil zitten, heeft dat een negatieve invloed op hun glucosestofwisseling. Dit effect treedt niet op als zij elk uur hun zitgedrag kort onderbreken met matig intensieve beweging. Dat concluderen onderzoekers van de afdeling sociale geneeskunde van VUmc op basis van een experimenteel onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Applied Physiology.

Voor dit onderzoek zaten 11 jongeren tussen 18 en 23 jaar 2 keer een dag in het laboratorium van VUmc. Eén dag brachten ze volledig zittend door. Op de andere dag gingen ze na elk uur stilzitten telkens 8 minuten matig intensief fietsen. Op beide dagen werd elk uur het bloedglucosegehalte bepaald.
Een hele dag stilzitten blijkt de glucosestofwisseling te verstoren. Het lichaam moet als het ware meer moeite doen om de glucosegehalte van het bloed stabiel te houden. Veelvuldige schommelingen in de glucosespiegel kunnen uiteindelijk leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten. Een korte onderbreking van het zitgedrag met matig intensieve lichaamsbeweging gaf al direct minder verstoring van de suikerstofwisseling. Hoewel eerdere onderzoeken al een relatie hebben aangetoond tussen langdurig stilzitten en suikerziekte, toont dit onderzoek aan dat de effecten van stilzitten al na een dag zichtbaar zijn.
De studie is de start van het grootschalige project "Hoe ziek word je van zitten?", gefinancierd met een TOP-subsidie van NWO/ZonMw. In dit project wordt onderzoek gedaan naar de optimale afwisseling van zitten en beweging voor de gezondheid bij kinderen en jongeren.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten