Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 oktober 2014

Landbouw is de moeder van alle problemen

Door: Karine

Jason Clay; ©Foto: Fjodor Buis, Springtij

©Foto: Fjodor Buis

Een congres op een eiland, dat is inspirerend! Elk jaar is Terschelling het decor voor Springtij, met debatten, lezingen en masterclasses over een duurzame samenleving. Natuurlijk zijn voeding en landbouw op Springtij  ook belangrijke onderwerpen. Sterker nog, consultant Lucas Simons stelt het als volgt: ‘Landbouw is de moeder van alle problemen.’ Volgens Simons komen alle belangrijke wereldproblemen voor in de landbouw, zoals klimaatverandering, vervuiling, slavernij, uitputting van de bodem, watertekort, kinderarbeid. En dat terwijl we voor een enorme uitdaging staan: in de komende 40 jaar moeten we meer voedsel produceren dan we in de afgelopen 6.000 jaar hebben gedaan. Het probleem zit hem in het kortetermijndenken, zegt Simons. De landbouw draait om winst en productie. Anderen draaien op voor de gevolgen op de lange termijn, en mensen worden niet gestimuleerd om het systeem te veranderen. Simons stelt dat de oplossingen niet liggen in kleine projecten (hoe sympathiek ook) of in initiatieven van 1 bedrijf. De écht grote veranderingen komen pas tot stand als sectoren gaan samenwerken.

Ook spreker Jason Clay van het Wereldnatuurfonds schetste een somber beeld van de landbouw en veeteelt. Waarom telen we zoveel maïs en soja, vroeg hij zich af, als bananen en suikerriet de meest natuurlijke gewassen zijn in de tropen. Misschien is het wel beter om die oorspronkelijke gewassen te verrijken en te veredelen. Volgens Clay is er ook zeer veel winst te halen in het terugdringen van afval en verspilling. Bij de productie van groenten en fruit gaat maar liefst 50% verloren en bij vis en is dat wel 23%. Ook ziet Clay veel heil in het certificeren van bedrijven die het wél goed doen en in het aanpakken van bedrijven die er een potje van maken. Is het allemaal kommer en kwel? Nee, zegt Clay.  Want gelukkig wordt duurzaamheid steeds meer een concurrentiefactor. Net als Simons benadrukte Clay dat samenwerking binnen sectoren heel belangrijk is. Steeds meer sectoren doen dat ook, omdat ze beseffen dat hun imago zo sterk is als de zwakste schakel. Goede voorbeelden zijn de soja-, palmolie- en zalmkwekerijbranche.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten