Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 maart 2013

Lage inname van magnesium vergroot kans op hartziekte

Door: Angela

Brood met melk

Magnesium is een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van hartziektes als een hartinfarct. Een lage inname van magnesium gaat namelijk gepaard met een groter kans op een hartziekte. Dit concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Top Instituut Food and Nutrition op basis van gegevens uit de PREVEND-studie onder ruim 7.500 Groningers, die meer dan 10 jaar zijn gevolgd. De resultaten zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Alleen bij de 20% deelnemers met de laagste hoeveelheid magnesium in de urine was de kans op het krijgen van een hartziekte met 60% verhoogd. Bij de andere 80% was de kans op hartziekte even groot, ongeacht de hoeveelheid magnesium in de urine. De onderzoekers spreken daarom van een drempeleffect: krijgen mensen te weinig magnesium binnen met hun voeding dan is er een verhoogde kans, boven de drempelwaarde maakt de hoeveelheid magnesium niet uit voor het risico op hartziekte.

Welke magnesiuminname precies bij de drempelwaarde hoort, is uit het onderzoek niet te zeggen omdat het magnesiumgehalte in 24-uurs urine is bepaald. Waarschijnlijk ligt de drempelwaarde vlak bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, want uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 blijkt dat 20-30% van de volwassenen minder magnesium via hun voeding binnenkrijgt dan gemiddeld wordt aanbevolen. Magnesium komt van nature voor in granen, zuivel, groene groenten, peulvruchten, fruit en noten.

Bron: UMCG


Leony Roobeek, , 20 maart 2013:
Misschien is het interessant om te kijken hoeveel magnesium we verbruiken. Magnesium is actief in meer dan 300 processen in ons lichaam oa in de omzetting van noradrenaline naar adrenaline...zouden we dan misschien meer verbruiken in deze moderne tijd? en groot is de groenteintake ook alweer? kopen we vers of gesneden in een zak die in de aanbieding is omdat de UVD verstrijkt?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten