Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 december 2016

‘Kokosvet bevat veruit het meeste verzadigd vet van alle voedingsmiddelen’

Door: Angela

Aldus prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding en gezondheid aan VU Amsterdam.


prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding en gezondheid aan VU Amsterdam.

Dat kokosvet een nieuw levenselixer zou zijn, noemt Brouwer een hype. Brouwer: ‘Er zijn slechts 8 klinische studies uitgevoerd naar het effect van kokosvet op het cholesterolgehalte en er zijn geen humane studies gedaan naar de geclaimde antivirale en antischimmel effecten. Kokosvet bestaat voor 85% uit verzadigd vet. Van dat verzadigd vet is 49% laurinezuur, een C12-vetzuur. Laurinezuur heeft een minder LDL-cholesterolverhogend effect dan andere verzadigde vetzuren, maar meervoudig onverzadigde vetzuren zijn altijd beter.’ Brouwer vertelde dit op 2 december, tijdens het congres ter ere van het 25-jarig bestaan van de DCN.

Geen MCT vet

Brouwer trekt ook in twijfel of kokosvet wel een MCT vet (medium chain triglyceride) is. Brouwer: ‘Op Wikipedia wordt gesproken van MCT’s bij vetzuren met 6-12 koolstofatomen. Maar de definitie die in de wetenschap wordt gehanteerd, is 6-10 koolstofatomen en daarop zijn de meeste studies dus gebaseerd.’ Brouwer denkt dat C12 net zo wordt opgenomen als andere vetzuren als C14 en C16: ‘Slechts een klein deel zal via de versnelde MCT-route gaan.’ Voor het cholesterolgehalte kunnen we volgens Brouwer verzadigd vet als groep beter vervangen door meervoudig onverzadigd vet.

Beter zuivel dan vlees

‘Is verzadigd vet uit zuivel beter dan verzadigd vet uit vlees?’, vroeg een van de deelnemers. Brouwer: ‘Uit onderzoek komt inderdaad naar voren dat verzadigd vet uit vlees slechter is dan verzadigd vet uit zuivel. Maar de vraag is dan wel: komt het doordat zuivel minder ongezond verzadigd vet bevat of komt het doordat zuivel in zijn geheel gezonder is?’ Daar is de wetenschap dus duidelijk nog niet uit. 


Fenne Lomme, Diëtist, 13 december 2016:
Beste Anthon,

Als ik bij Pubmed even voorselecteer dat een studie in de afgelopen vijf jaar moest plaatsvinden en dat hij bij mensen is uitgevoerd, kom ik toch maar aan 64 artikelen. Ik denk dat dat haar wel gelukt is. Oude artikelen of studies uitgevoerd op dieren lijken mij geen meerwaarde om te lezen aangezien het effect op mensen daarmee dus niet is bewezen of dat de technieken wellicht verouderd zijn. Ik heb snel wat onderzoeken nagelezen die door de Coconut Research Center worden bestempeld als bewezen onderzoeken, maar elk onderzoek geeft aan dat er meer onderzoek moet komen om ook daadwerkelijk dit te bewijzen. Ik vraag me bij deze dan ook af of dr. Bruce Fife dit zich ook realiseert...
Rob Kemper, Bicomtherapeut, 13 december 2016:
Beste collega's,
Ik werk 18 jaar als Bicomtherapeut en het grootste probleem dat ik ben tegengekomen is het kokosvet.
Mijn ervaring is, dat het zich vooral ophoopt bij de hersenen en het hart. Het geeft met name extreme neurologische klachten als M.E., M.S,concentratieproblemen, ADHD, Parkinson, vergeetachtigheid, hartritmestoornissen enz. Helaas worden de vetten verwerkt in veel voedingsproducten, zodat bij ongeveer 80% van mijn cliënten deze vetzuren zijn te traceren. Dit is een extreem hoog percentage.
ooit ongeveer 20 jaar geleden leerden wij tijdens onze studie al, dat deze verzadigde vetten niet gezond voor ons waren. Ik twijfel dus geen seconden aan de bevindingen van prof. Brouwer. Wij weten dus blijkbaar beter! Hoeveel onderzoeken worden er trouwens "gekocht"?
Anthon de Bont, orthomoleculair voedingskundige, 13 december 2016:
Ik twijfel geen moment aan de wetenschappelijke antecedenten van prof Brouwer en bekijk ik haar lieve gezicht op de foto dan zou ik op een uitnodiging om gezellig bij haar op de (biologische) koffie te gaan zonder in gaan. Maar....ik vraag mij nu toch werkelijk af of zij alle 1688 op PubMed geplaatste artikelen i.v.m. de positieve gezondheidsaspecten van kokosolie ooit gelezen heeft.Is zij overigens op de hoogte van het onderzoeksinstituut van dr. bruce Fife et al (Coconut Researsch Center) ? Dan zou zij toch beter moeten weten !

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten