Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 november 2010

Koken

Door: Richard Wrangham

Koken. Over de oorsprong van de mens

Kunnen we leven van rauw voedsel alleen? De “raw foodies” onder ons zullen het beamen, maar de meeste mensen weten dat het op z’n minst moeilijk is om dan voldoende veilig voedsel en calorieën binnen te krijgen. Met die constatering start Richard Wrangham, hoogleraar biologische antropologie aan Harvard, zijn boek: “Koken. Over de oorsprong van de mens”. Wrangham is ervan overtuigd dat de mens een enorme evolutionaire sprong vooruit maakte toen hij eenmaal vuur kon maken en voedsel kon bereiden. Volgens Wrangham is deze stap al 1,8 miljoen jaar geleden gezet. Vanaf die periode kregen we energierijker voedsel binnen, konden we veiliger leven op de grond, veranderde onze kaken en darmstelsel en ontstonden er nieuwe sociale structuren, waarin de vrouw ondergeschikt werd aan de man. ‘Door het vuur werden we van aap tot mens’, zegt Wrangham. Een interessante theorie, die door Wrangham vol overtuiging wordt toegelicht. Maar Wranghams hypothese is wel omstreden. Om te beginnen is er geen enkel bewijs dat de mens al zo lang geleden vuur kon maken… (KH)

Koken; Over de oorsprong van de mens. Richard Wrangham, Nieuw Amsterdam Uitgevers, ISBN 9789046805862, 272 pagina´s, € 19,95.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten