Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 februari 2011

Kip bevat resistente ESBL-bacteriën

Door: Karine

Recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht levert extra bewijs voor het verband tussen het eten van kippenvlees met ESBL-bacteriën en antibioticaresistente ESBL-bacteriën bij mensen.

ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. De bacteriën die ESBL's kunnen produceren (Klebsiella, Escherichia coli) zijn gewone darmbacteriën. Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen infecties veroorzaken bij zieke mensen, soms zelfs ernstig. Met name in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem. Veel kippen zijn besmet met deze bacteriën. Het RIVM wijst er op dat het overmatig antibioticagebruik in de veehouderij risico’s met zich meebrengt. Mensen kunnen kip veilig eten, mits zij het vlees goed verhitten en hygiënisch bereiden. Op de website van het RIVM vind je meer informatie over deze resistente bacteriën.

Bron: UMC Utrecht


jilles littel, , 15 maart 2011:
De Term “Scharrel” zegt iets over de beschikbare ruimte per kip in de stal 9 hennen per m2 (bron Wikipedia). Dit zegt inderdaad niets over het voedsel en (al dan niet) antibiotica gebruik. Let op, scharrel zegt niets over dierenwelzijn. De Kippen zitten doorgaans nog zo dicht op elkaar dat ze elkaar kunnen kaalpikken, met alle gevolgen van dien. De term Vrije uitloop is wel en (lichte) verbetering in dierenwelzijn, de kippen kunnen in dit geval naar buiten. Hoewel erg duur, Biologisch (Dynamisch) blijft in termen van dieren welzijn de beste oplossing.
Karine Hoenderdos, , 15 maart 2011:
Marijke van Abbema, , 15 maart 2011:
Weten julli ehoe het zit met scharrelkip? Als ik kip koop, koop ik scharrel kip of biologische kip. Maar omdat biologisch zo onzettend duur is, neem ik bij dan vaker scharrelkip. Maar scharrel zegt naar mijn idee alleen iets over het leven dat ze hebben geleid, niet over het voer en de medicijnen. Ben ik juist?
Marijke Gerards, , 15 maart 2011:
zolang in de veehouderij, m.n. bij kippen zoveel antibiotica wordt gebruikt, zou het eten van kip moeten worden afgeraden, ik vind het onverantwoordelijk wat deze boeren doen.
Katrijn Graat, , 04 maart 2011:
Zoals kip geproduceerd wordt vind ik waanzin. Dieronvriendelijker kan niet.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten