Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 mei 2012

Jongeren drinken minder alcohol

Door: Reina

Meisje drinkt bier

Nederlandse kinderen onder de 15 jaar zijn in Europa niet langer koploper in alcoholgebruik. Dat is de meest opvallende conclusie uit een groot internationaal onderzoek (HBSC-study) van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), waar onder andere het Trimbos Instituut en de Universiteit Utrecht aan meewerkten. De resultaten staan in het rapport “Health Policy for children and adolescents, no.6”.

Het onderzoek wordt eens in de 5 jaar gehouden en er zijn in totaal 200.000 kinderen in 39 landen in Europa en Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) onderzocht in de leeftijd van 11, 13 en 15 jaar.

De Utrechtse hoogleraar Wilma Vollebergh: ‘De grote maatschappelijke onrust over het alcoholgebruik bij jonge kinderen in de afgelopen jaren heeft kennelijk zijn vruchten afgeworpen. Ouders zijn beter op gaan letten. Vooral bij de jongste groepen (elf en dertien jaar) is het alcoholgebruik afgenomen, bij de groep van 15-jarigen is de afname in alcoholgebruik minder groot.’ Van de 11-jarigen drinkt 1% wekelijks alcohol en van de 13-jarigen 4%.

Nederlandse kinderen rapporteren verder een gezonde leefstijl. Er is geen ander land waar kinderen zo regelmatig ontbijten: 94% van de 11-jarigen, 85% van de 13-jarigen en 77% van de 15-jarigen ontbijt elke schooldag. De gemiddelden van alle landen liggen een stuk lager: 71%, 61% en 55%.

Maar Nederlandse kinderen drinken veel frisdrank en eten weinig fruit. 42% van de 11-jarigen, 31% van de 13-jarigen en 25% van de 15-jarigen eet dagelijks fruit. De gemiddelden voor met name de oudere leeftijdsgroepen liggen hoger: 42%, 36% en 31%. Daarnaast drinkt 20% van de 11-jarigen, 33% van de 13-jarigen en 18% van de 15-jarigen dagelijks frisdrank, terwijl de gemiddelden van alle landen liggen op 18%, 23% en 25%.

Verder kijken Nederlandse kinderen veel tv en qua beweging en sport staan ze in de middenmoot. Op de website van de Universiteit kun je een factsheet met de Nederlandse cijfers downloaden.

Bron: Universiteit Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten