Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 januari 2016

Jojo-effect verklaard door stress in vetcel

Door: Angela

Jojo-effect verklaard door stress in vetcel

Tijdens sterk afvallen ondervinden vetcellen stress. Om die stress weer kwijt te raken, gaan ze opnieuw vet stapelen. Dit zou het hardnekkige jojo-effect bij sommige mensen kunnen verklaren, aldus onderzoek van Universiteit Maastricht.

Gewichtblijvers en gewichtstijgers

In het onderzoek volgden 18 gezonde proefpersonen gedurende 8 weken een streng dieet, waarna ze 10 maanden zijn gevolgd. Afhankelijk van de gewichtstoename na het dieet werden de deelnemers in 2 groepen verdeeld. De eerste groep bestond uit mensen die na afvallen op gewicht bleven (gewichtblijvers) en de tweede uit mensen die na afvallen weer in gewicht toenamen (gewichtstijgers). Beide groepen verloren 14% van hun lichaamsgewicht tijdens het dieet. In de 10 maanden daarna kregen de gewichtsstijgers er weer 8% bij, tegenover slechts 1% bij de gewichtblijvers.

Markers voor stress in vetcellen

In het vetweefsel is gekeken naar markers voor cel-stress. Bij de gewichtsstijgers namen markers voor stress in de vetcellen tijdens afvallen duidelijk meer toe dan bij de gewichtblijvers. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten