Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 februari 2017

Je bent gewoon een slecht betaalde pion

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Het is 2007. Je bent diëtist en van het ondernemende slag. Een eigen praktijk, dat is echt wat voor jou! Je huurt een kantoor en gaat aan de slag. Je tarief is 58,60.

Het is 2008. Je praktijk begint langzaam maar zeker te bloeien. Je werkt met hart, ziel en vakkundigheid. Je wordt bekend bij verwijzers en behaalt goede resultaten bij je cliënten. Je specialiteit: diabetes type 2. Je hebt al heel wat mensen voor de insulinespuit behoed en daar ben je trots op. Je patiënten krijgen 4 uur dieetzorg per jaar vergoed, soms 4 uur meer als ze aanvullend verzekerd zijn. Jouw tarief is nog steeds 58,60.

Het is 2011. De diëtist wordt direct toegankelijk, geen verwijsbriefje meer nodig. De beroepsvereniging is blij met het besluit: dit komt ten goede aan de kwaliteit van zorg. In de praktijk valt het tegen en eisen veel zorgverzekeraars nog een verwijzing.

Het is 2012. De minister besluit dat de diëtist uit de basisverzekering gaat. Veel zorgverzekeraars zien dit als een signaal om de diëtist ook niet meer in de aanvullende verzekering te vergoeden. Ondanks protesten blijft de minister voet bij stuk houden. Eén op de tien diëtisten verliest dat jaar zijn/haar baan. Jouw praktijk blijft met veel pijn en moeite bestaan. Je hebt minstens 40% minder cliënten.

Het is 2013. De minister besluit dat de diëtisten weer terug in de basisverzekering komen. Wel wordt het aantal uren gekort: van 4 naar 3 uur per jaar. Het tarief…. nog steeds 58,60.

Het is 2017. Nog steeds ben jij dé diabetes-expert in je regio. Huisartsen lopen met je weg omdat het je vaak lukt om – in samenspraak met de POH – de diabetes om te keren. Je zou wel eens willen berekenen wat jouw adviezen de maatschappij inmiddels hebben opgeleverd. Het is ongetwijfeld een hele hoop geld! Maar intussen stijgen je kosten. Voor een lidmaatschap van de NVD betaal je inmiddels 400 euro per jaar. De zorgverzekeraars maken volledig de dienst uit in je praktijk. Zij bepalen dat je de declaraties verplicht via Vecozo moet indienen, volgens een vast stramien. Afwijken of de uren overschrijden vanwege een goede reden is niet mogelijk. Voor de administratie ben je verplicht te werken met een standaardpakket, dat je 500,- euro licentiekosten per jaar kost. De huur van je praktijkruimte gaat elk jaar omhoog. Om in het kwaliteitsregister te blijven, dien je dure bij- en nascholingen te volgen. De vakbladen die je leest, zijn in prijs gestegen. Je tarief… is nog steeds 58,60.

Je voelt je allang niet meer de ondernemende, zelfstandige professional die zelf de regie voert over haar praktijk en beleid. Je bent een pion van de zorgverzekeraar, die alleen nog maar precies volgens de lijntjes mag werken en daarvoor al jaren slecht betaald krijgt. En dat terwijl je ongelooflijk kosteneffectief bent.
Welke politieke partij gaat deze misstand bij de volgende verkiezingen tackelen?
Mijn stem heb je.


Lenke Melman, dietist, 01 maart 2017:
Kan het DIA niet opnieuw opgezet worden dan, om dit op te pakken?

Wie voert wel die gesprekken met zorgverzekeraars, maar ook met organisaties die adviezen geven over de FWG? Niemand schijnt dit te weten, iedereen wijst naar elkaar, maar uiteindelijk zijn we er daar zelfs op achteruit gegaan in de laatste onderhandelingen.
Jose Veen, dietist VG+en+kinderdietist, 01 maart 2017:
Hallo collega's, het is inderdaad van de zotte, als diëtist gespecialiseerd en wel, nog steeds een slecht tarief.
Ik herken heel erg " het geen contracten aangaan met de ZV". Heb ik ook nooit gedaan. Helaas, hoor ik terug dat mensen vaak toch niet de kosten voor dieetconsulten vergoed krijgen voor 60-80%. Is vervelend voor hen. ZV doen dat gewoon niet.
Dat men altijd eerst het eigen risico moet aanspreken is nu eenmaal zo, dat geldt voor alles in de zorg.
3 uur op jaarbasis is ook van de zotte. Zeker voor een doelgroep als mensen met beperkingen. Moet ook hoognodig wat mee gedaan worden.
Hoe dan ook, goed dat dit stuk er ligt. Als DIA hebben wij er indertijd het nodige aan gedaan. Nu mogen andere, jonge collega's actie ondernemen.! Ga staan voor je vak!
Suzan de Bruijn, dietist, docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 01 maart 2017:
Super goed stuk Karine,
Ik heb een aantal politieke partijen een link naar de column doorgestuurd met de vraag naar hun reactie.
Ik heb van GroenLinks de volgende reactie gekregen:

Beste Suzan,

Dank voor je mail, input en de link naar de blog van Karine Hoenderdos. Jesse heeft me even gevraagd te reageren, ivm de verkiezingsdrukte. GroenLinks wil inzetten op preventie en diëtisten spelen daarbij een onmisbare rol.

We willen dat iedereen in Nederland profiteert van de economische groei. Als overheid moeten we daarbij het goede voorbeeld geven door een reële loonsverhoging voor politieagenten,leerkrachten en werkenden in de zorg. Wat ons betreft hoort daarbij ook een kritische blik op de tarieven voor ZZP'ers/zelfstandigen in de zorg. GroenLinks vindt dat het bij medisch specialisten minder kan, zodat zorgprofessionals die te weinig verdienen meer armslag krijgen. Ten slotte willen we dat mensen die zorg verlenen en mensen die zorg nodig hebben centraal staan bij de hervormingen. De machtsbalans is nu te ver doorgeschoten naar zorgverzekeraars.

We hopen dat we je vraag zo voldoende hebben beantwoord. Mocht je nog vragen hebben, dan horen we het graag. Het kan door de verkiezingsdrukte even duren voor je antwoord krijgt.

Met vriendelijke groet,
Heleen, Team Online Groen Links
Saskia van Os, Dietist/praktijkhouder Eet-Wijzer, 28 februari 2017:
Dit is zo herkenbaar. Ik lees over collega's die om deze frustratie geen contracten hebben maar dan krijgt de klant maar 60-80% vergoed EN gaat ook nog af van hun eigen risico, mi ben je dan net zo'n pion als een collega MET contract en draai je nog minder omzet. Immers je zal dan geheid minder klanten krijgen (veel mensen gaan na of je wel een contract hebt voordat ze een afspraak maken). Ja de NVD mag niet namens ons onderhandelen, maar andere beroepsgroepen hebben wel zo'n onderhandelaar. Waarom wij niet. En nog zo'n frustratie, ik heb bloed, zweet en tranen gespendeerd aan m'n specialisaties maar zie geen cent meer voor al die extra expertise en ervaring. Iemand die net vd opleiding komt en bij wijze van spreken alleen lifestyle behandeld krijgt net zoveel (of weinig) als ik.. Waarom is er geen differentatie in het tarief net als in zoveel andere beroepsgroepen.
Ingrid Kop, HILVERSUM, 28 februari 2017:
Het is ronduit schandalig. Ook dat de dietist onder het eigen risico valt. Ik heb om deze reden nog nooit contracten met verzekeraars afgesloten en dat scheelt een hoop frustratie.
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 28 februari 2017:
Ach ja... Het doet me denken aan het functiewaarderingsverhaal van eind jarren tachtig, begin jaren negentig. We hadden de hoop dat er betere beloningen in de gezondheidszorg zouden worden afgedwongen, omdat de seksediscriminerende onderdelen uit het functiewaarderingssysteem zouden worden gehaald. Toch bleek dat veelal niet het geval te zijn, vanwege "ongewenste economische uitstralingseffecten". Jammer dat ze dat argument niet hebben gebruikt voor het aanpakken van de bonusculturen...
Eigenlijk is het gek dat de burger niet meer wil betalen voor de diëtist dan dit bedrag, terwijl ze grof geld neerleggen voor allerlei voedingssupplementen en charlatans zonder kennis van zaken...
wilma koghee, dietist;voeding&beweegcoach, 28 februari 2017:
Hallo Karine een prikkelend stukje.
In de beknoptheid niet helemaal volledig. Er zijn 2 beroepsverenigingen NVD en DCN en wij zijn de leden.De leden bepalen op de alv samen het beleid. Er is ook nog een actiegroep DIA ( diëtisten in actie) geweest die mede door haar inzet de minister op andere gedachten heeft gebracht en door de continuering van de contacten met VWS er een beter overleg klimaat is. Steek hier energie in. De jeugdige collega's hebben de toekomst dus laat zien wat jullie kunnen betekenen voor je beroep en jezelf. Treedt naar buiten. veel succes gewenst.
Quirine Altorf, Standdaarbuiten, 28 februari 2017:
Na 12,5 jaar thuiszorgdietist sinds 2000 met veel plezier zzp'er. Gelukkig wel betere tarieven in de ketenzorg! Passie voor ons vak en gaan voor de patient maakt denk ik vaak dat we de zakelijke kant wat laten verslappen. Goed dat je de pijnpunten treffend duidelijk maakt. Motiveert weer om er mee aan de slag te gaan. Maar wie trekt de kar>>>> NVD???
Els Modderman, Diëtist, 28 februari 2017:
Wat een duidelijk verhaal!
Hier moet iets mee gedaan worden NVD, ik heb al gelezen dat jullie dit niet direct met de zorgverzekeraar mogen, maar dan moet het op een andere manier. Dit kan zo niet. Nog 10 jaar verder en we draaien verlies.
Zelf gestart in 2013 als zzp-er, en hoop dit werk nog lang te mogen doen, maar we zijn geen vrijwilligers!
opties:
- persbericht sturen zodat de landelijke media het onder de aandacht brengt
- brief naar minister van gezondheid
- onderzoek starten/zoeken naar kosteneffectiviteit van ons werk betreft preventie.
Iemand nog andere ideeën? Laten we onszelf hier alsjeblieft sterk voor maken en ons laten horen! Zodat we ons vak nog lang met passie mogen uitvoeren (in het thema van de diëtistendagen ;) )
Netty van Kaathoven, Gemert, 28 februari 2017:
Een helder, herkenbaar en ook triest verhaal Karin.
Wat het ook nog erger maakt:
1. Werken aan gezonde gewoonten moet eerst ook nog eens van je eigen risico af. Dat houdt velen tegen om hulp te vragen.
2. We krijgen maar 3 uur tijd om patienten/clienten te begeleiden. Kun je in 3 uur iemand gezonde eet-en leefgewoonten aanleren? Kan iemand in 3 uur een auto leren besturen? Voor verantwoorde en duurzame effecten is dan heel wat meer nodig. Zowel op de weg als op weg naar meer gezondheid. Dat is mijn ervaring in de praktijk.
3. We zijn ook nog eens pion van de diverse ketenzorg-organisaties die met ons doen wat ze willen. Dat kan goed gaan. In de ene woonplaats prima geregeld, in de andere woonplaats krijg je minder vergoed dan je eigenlijke verzekering zou vergoeden.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten