Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 januari 2015

Invloed glykemische index nihil

Door: Reina

Invloed glykemische index nihil

De glykemische index heeft weinig effect op de insulinegevoeligheid en cardiovasculaire risicofactoren. Dit is de uitkomst van Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in JAMA.

Aan het gerandomisseerde crossover-control onderzoek deden 163 mensen met overgewicht en een systolische bloeddruk van 120-159 mmHG mee. Ze aten 5 weken minstens 3 van 4 verschillende diëten: veel koolhydraten (58 en%) met hoge GI, veel koolhydraten met lage GI, weinig koolhydraten (40 en%) met hoge GI en weinig koolhydraten met lage GI. Elk dieet was gebaseerd op het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), wat betekent veel fruit, groenten, magere zuivel en weinig (verzadigd) vet. Bij het koolhydraatrijke dieet bleek  een lage GI gepaard te gaan met een lagere insulinegevoeligheid en een hoger LDL-cholesterolgehalte dan een hoge GI. De onderzoekers zagen geen verschil in het HDL-cholesterolgehalte, het triglyceridengehalte en de bloeddruk. Bij de diëten met weinige koolhydraten het triglyceridengehalte lager bij een lage GI dan bij een hoge GI. Bij een dieet met weinig koolhydraten en een lage GI was het triglyceridengehalte lager dan bij het dieet met veel koolhydraten en een hoge GI. Bij de andere waarden zagen de onderzoekers geen verschil. Ter verbetering van cardiovasculaire aandoeningen of insulineresistentie is het volgens de onderzoekers niet zinvol om binnen het DASH-dieet voedingsmiddelen te gebruiken op basis van de GI.

Bron: JAMA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten