Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 oktober 2014

Informeer zwangeren over risico CMV

Door: Reina

Informeer zwangeren over risico cytomegalovirus

Zwangeren krijgen wel adviezen om toxoplasmose en listeriose te voorkomen, maar dit geldt niet voor een infectie door het cytomegalovirus (CMV). Dit is 1 van de conclusies van onderzoeker Monique Pereboom in haar onderzoek waarop zij op 26 september is gepromoveerd aan de afdeling Midwifery Science van VUmc.

Pereboom concludeert dat verloskundigen veelal onvoldoende informatie geven over methoden om deze infectieziekten te voorkomen, vooral over het cytomegalovirus. Veel adviezen worden wel opgevolgd door zwangere vrouwen, zoals die voor het voorkomen van toxoplasmose en listeriose, zonder dat de verloskundigen de ziektes bij naam noemen. Denk daarbij aan het advies geen kattenbak te verschonen en geen rauwmelkse kaas, rauwe vis en rauw vlees te eten. Maar de meeste zwangeren weten niet dan ze risico lopen door contact met lichaamssappen van peuters, zoals speeksel en urine.

Een cytomegalovirusinfectie kan bij het ongeboren kind leiden tot doofheid en mentale achterstand. Vooral kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, kunnen het virus oplopen. Heb je de kinderziekte CMV eenmaal gehad, dan kun je hem niet nog eens krijgen. Maar 40-70% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd is er nog niet mee in aanraking geweest en lopen dus risico op een besmetting met de virusinfectie. Daarom is het verstandig dat zwangeren geen bestek delen met deze jonge kinderen en goed de handen te wassen na het verschonen van luiers.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten