Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 oktober 2015

Inflammatoire darmziekten: veel meer subtypes

Door: Reina

Inflammatoire darmziekten: veel meer subtypes

Inflammatoire darmziekten (IBD) worden meestal in 2 subtypes onderscheiden: de ziekte van Crohn en collitis ulcerosa, maar er blijken veel meer subtypes te zijn. Dit blijkt uit een grootscheepse onderzoek, uitgevoerd bij ruim 34.000 patiënten in 49 centra in 16 landen in Europa, Noord-Amerika en Australië. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet. De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat de ziekte van Crohn in de dunne darm en de ziekte van Crohn in de dikke darm genetisch evenzeer verschillen als de ziekte van Crohn tegenover colitis ulcerosa.

Het internationaal onderzoeksteam wilde een licht werpen op de onvoorspelbaarheid van IBD, maar ook de genetische verschillen tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa identificeren. In dit onderzoek blijkt uit de genetische data en patiëntengegevens dat inflammatoire darmziekten een complex continuüm van overlappende subtypes van ontstekingen is. De onderzoekers concluderen nu dat er veel meer subtypes bestaan en dat sommige patiënten daardoor wellicht niet de best mogelijke behandeling krijgen.

Naar gepersonaliseerde behandeling

Het huidige classificatiesysteem is gebaseerd symptomen, maar dat voorspelt niet altijd welk pad de patiënt opgaat. Diezelfde onzekerheid blijkt ook uit de genetische data. De onderzoekers berekenden de genetische risicoscores van 30.000 IBD-patiënten op basis van de 160 genen die de aanleg voor IBD bepalen. De resultaten bieden nieuwe inzichten in het klinisch categoriseren van subtypes en vormen mogelijk een stap in de richting van gepersonaliseerde behandelingen.

Bron: KU Leuven


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten