Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 maart 2017

‘In principe mag iedereen dieetadviezen geven’

Door: Karine

Wineke Remijnse

Wie eens rondzoekt op internet, ontdekt gewichtsconsulenten die op hun website zeggen dat ze patiënten met diabetes behandelen. Of personal trainers die mensen met morbide obesitas dieetbegeleiding geven. Mag dat zomaar? En wat doet de beroepsvereniging eraan? We vroegen het aan Wineke Remijnse, beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Mag dat zomaar?
‘Ja, dat mag. Gewichtsconsulenten, personal trainers, leefstijlcoaches en voedingstherapeuten, iedereen is vrij om adviezen te geven. Voor consumenten is dit een heel onduidelijke situatie. Er zijn steeds meer mensen die zeggen dat ze deskundig zijn. Maar consumenten hebben daar totaal geen zicht op. Voor de diëtist is dit ook een lastige situatie. Ze moeten opboksen tegen veel andere partijen, die vaak gebruik maken van uitgekiende marketingtechnieken.’

Maar de term diëtist is toch beschermd?
‘Ja, de kwaliteit van onze beroepsuitoefening is in de wet BIG geregeld. Wij hebben een beschermde titel, met bijbehorende opleidingseisen en beschreven deskundigheid. Wat de diëtist doet, ligt vast in richtlijnen en zorgstandaarden. Wij hebben als beroepsgroep ook een kwaliteitsregister en een klachtenloket paramedici. Wij voldoen aan de wettelijke eisen om ‘goede zorg’ te verlenen. Dat hebben die anderen allemaal niet. Maar wat we níet hebben, is het alleenrecht op het geven van dieetadviezen.

Gewichtsconsulenten mogen toch alleen gezonde mensen behandelen?
‘Dat is inderdaad de afspraak. Gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), mogen in principe alleen gezonde mensen met overgewicht behandelen. Daarvan zijn er heel veel in Nederland, en het is dus ook prima dat deze beroepsgroep er is. Gewichtsconsulenten mogen ook alleen een advies geven volgens de Richtlijnen goede voeding. Zodra er sprake is van meer aandoeningen dan alleen overgewicht, dienen ze door te verwijzen naar de diëtist.’

Maar ja, dat gebeurt dus niet altijd…
‘Nee dat klopt. We krijgen signalen dat gewichtsconsulenten ook wel mensen met diabetes en COPD behandelen. Ik zou zeggen: ga in gesprek met die gewichtsconsulent. Zorg sowieso dat je de gewichtsconsulenten in je regio kent en overleg regelmatig. Je kunt dit soort zaken ook zeker melden bij de BGN en de NVD. Er is ook een ”Meldpunt oneigenlijk dieetadvies”, dat wordt beheerd door de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Wie een klacht heeft, kan dit melden bij meldpuntoneigenlijkdieetadvies@gmail.com. We horen ook wel eens dat huisartsen een patiënt met bijvoorbeeld overgewicht en hypertensie ten onrechte doorverwijzen naar een gewichtsconsulent. Dan houdt deze arts zich niet aan de Zorgstandaard en kan hij of zij daarop aangesproken worden.’

Is dit een belangrijk punt voor de beroepsvereniging?
‘Het is een punt dat regelmatig ter tafel komt, zeker nu voeding zo in de belangstelling staat. Wij staan als NVD voor de diëtist en voor de kwaliteit van onze beroepsgroep. Het is meer dan ook belangrijk dat wij en de individuele diëtist laten zien wat onze kwaliteit is.’


Paul van Kuik, Gewichtsconsulent, 09 mei 2017:
Inderdaad Natasja Hagendijk! Ik ben het met jou eens dat er onderscheid moet komen tussen de benamingen voedingsadvies en dieetadvies én wie het één of het ander mag uitvoeren.
Hierin zie ik een duidelijke taak voor de beroepsverenigingen van diëtisten om de term dieetadvies, in het verlengde van de titel diëtist, beschermd te laten verklaren. Daarmee zou deze (in mijn ogen nutteloze) discussie uit de wereld zijn geholpen en weet iedereen waar hij/zij aan toe is.
Overigens moet ik écht een opmerking maken naar degene die denkt dat gewichtsconsulenten "slechts" een 2-3 daagse opleiding gevolgd hebben. Dat is klink-klare onzin. Een goede opleiding voor gewichtsconsulent duurt een jaar!!!
Mariam Aaras, dietist, 20 maart 2017:
Als niet gecontracteerde dietist word ik bijna gedwongen om dieetadvies te laten vergoeden door de verzekeraars door te moeten kiezen uit:
- gewichtsconsulent te gaan worden wat dietisten in principe al zijn of - - -alternatieve geneeswijze te gaan volgen
Accreditatiesysteem van Kwaliteitsregister Paramedici is niet stimulerend voor dietisten die voldoende kennis hebben en niet te veel geld willen geven aan dure cursussen die accreditatiepunten geven.
Maria van Zanten, voedingsdeskundige en+coach+Uit+de+ban+van+emotie-eten, 18 maart 2017:
Heb het idee dat gewichtsconsulenten wel op 1 hoop worden gegooid. Er zijn goede en slechte net zoals er goede en slechte diëtisten zijn. De titel dietist is niet altijd garantie voor een gedegen en goed voedingsadvies. Een goede gewichtsconsulent heeft een opleiding van tenminste een jaar gevolgd en heeft zich daarna verder verdiept en gespecialiseerd. Plus is daarnaast aangesloten bij een beroepsvereniging. Niks geen kwakzalverij.
Joyce Kuttschreutter, Gewichtsconsulent, 15 maart 2017:
Ook ik wil hier mijn reactie plaatsen als gewichtsconsulent. Het klopt wij gewichtsconsulenten begeleiden mensen naar een gezond gewicht door normaal te eten volgens de richtlijnen gezonde voeding. Een dietist behandeld mensen die een speciaal/medisch dieet nodig hebben. Ik heb al meerdere malen een client doorgestuurd naar een dietist, maar tot mijn verbazing stuurt deze geen clienten door naar mij (terwijl deze geen medisch dieet nodig heeft). Het zou heel goed zijn dat artsen, dietisten en gewichtsconsulentes samen gaan zitten en duidelijke afspraken hierover maken. De dietist is voor zieke mensen en gewichtsconsulent voor gezonde mensen. De huisarts kan zo bij vraag gericht doorsturen.
Lisette Hoogduin, BGN-gewichtsconsulente, 15 maart 2017:
Ik denk dat de NVD er verstandig aan doet om eerst hand in eigen boezem te steken. Kijk naar de manier waarop TGH is afgehandeld; wanneer er NVD-diëtisten aantoonbaar onjuist adviseren, word hier geen actie op ondernomen.
Misschien kan je als NVD je beter eerst concentreren op je eigen leden. Ook daar valt nog voldoende winst te behalen.
Simone Schaap, BGN Gewichtsconsulent, 15 maart 2017:
NVD,
Neem contact op met het bestuur van de BGN zou ik zeggen.
De BGN gc staat voor kwaliteit en we geven alleen voedingsadvies aan iedereen die gebaat is bij gezond eten volgens de richtlijnen Gezonde Voeding.
Hartelijke groet,
Simone Schaap
Sylvia Bosma, Dietist, 14 maart 2017:
Als het woord dieetadvies niet beschermd is, is in mijn ogen de beschermde titel dietist ook een farce.
Jose Veen, dietist VG, 14 maart 2017:
Als de term detest beschermd is zou dat ook moeten gelden voor dieetadvies.
Emmy Hallensleben, BGN- gewichtsconsulent, 14 maart 2017:
Hmm wat een bijzonder naar eenzijdig belicht, ook nog suggestief. Dan dienen zij door te verwijzen naar de diëtist....Ook nog stellen dat dit niet gebeurt, bewijs hiervoor?? Wij worden geroyeerd als we dit soort acties doen. Hoe zit dat bij de NVD?? Nee, die nemen TGH serieus???? Over slecht dieet advies gesproken!
Een verwonderde BGN gewichtsconsulente.
Mirjam van Egmond, Diëtist, 14 maart 2017:
Helaas mag iedereen dieetadvies geven. Ik merk dat dit regelmatig lijkt op kwakzalverij en mensen verkeerde adviezen krijgen met alle gevolgen van dien. Voedingsadviseurs met een 2-3 daagse cursus, gewichtsconsulent geven verkeerde voorlichting door onwetendheid en eigenwijsheid het net zo goed allemaal wel te kunnen. Dit kan schade veroorzaken aan een persoon, waarvan ik voorbeelden heb. Niet iedereen is in staat het verschil in deskundigheid te beoordelen en voor zichzelf op te komen. Er wordt gezegd: ik kan je erg goed adviseren, die diëtist heb je niet nodig. Mensen betalen er onnodig veel geld voor. Ik pleit er voor, dat dieetadvies geven is voorbehouden aan de diëtisten en ik hoop dat hierin de beroepsverenigingen kunnen bijdragen. Ik vind het vreemd, dat iedereen maar mag adviseren wat hij wil, zonder consequenties, terwijl een diëtist moet voldoen aan alle kwaliteitseisen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten