Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 augustus 2012

Immuuncel koppelt vetrijk dieet aan diabetes

Door: Reina

Man eet frites met hamburger

De Natural Killer (NK) T-cellen vormen de schakel tussen een vetrijk dieet en het ontstaan van diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Hoewel het onderzoek vooral in proefdieren is uitgevoerd, vermoeden de onderzoekers op basis van aanvullende onderzoek met overtollig menselijk vetweefsel dat de resultaten ook opgaan bij mensen. Zij hebben daarover gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

Bij muizen blijkt ongevoeligheid voor insuline – het voorstadium van diabetes - af te hangen van zogenaamde NK T-cellen die voorkomen in het vetweefsel. Muizen op een vet dieet verliezen NK T-cellen en ontwikkelen insuline-ongevoeligheid. Bij aangepaste muizen zonder NK T-cellen treedt ook bij een normaal dieet al ongevoeligheid voor insuline op. De onderzoekers denken dat de NK T-cellen de schakel zijn tussen een vetrijk dieet en het begin van diabetes. Promovendus Henk Schipper: ‘Door teveel vet te eten, raakt de communicatie tussen vetcellen en de NK T-cellen verstoord. Dat is het begin van insuline-ongevoeligheid en uiteindelijk diabetes.’

Wetenschappers beschouwen vetweefsel al lang niet meer als alleen opslag van energie. Vetcellen maken hormonen die de energiehuishouding beïnvloeden en ze bepalen welke hormonen ze maken door te communiceren met immuuncellen in hun omgeving. Bijzonder is dat het onderzoek laat zien dat vetcellen direct communiceren met NK T-cellen. Vetcellen plaatsen stukjes van vetmoleculen aan hun buitenkant. NK T-cellen “zien” dat en reageren daarop. Deze wisselwerking tussen vetcellen en immuuncellen zorgt voor normaal functionerend vetweefsel. De onderzoekers vonden grote aantallen NK T-cellen in menselijk vetweefsel, en collega-wetenschappers uit Ierland en de VS toonden recent aan dat dikke mensen minder NK T-cellen hebben in hun vetweefsel en dunne mensen juist meer.

Bron: UMC Utrecht


Harriët Verkoelen, , 13 augustus 2012:
De conclusie die hier gekopt wordt deugt niet. De onderzoeker zei naar aanleiding van dit onderzoek: 'WIJ DENKEN DAT ER EEN RELATIE IS MET VETRIJK ETEN'. Dat bleek dus NIET uit het onderzoek. Graag wil ik er op wijzen dat lichaamsvet iets heel anders is dan voedingsvet. Lichaamsvet ontstaat uit glucose onder insvloed van het groeihormoon insuline. Een zeer hardnekkige vergissing! De conclusie had dus net zo goed kunnen zijn: 'Wij denken dat er een relatie is met koolhydraatrijke voeding'.
Dus helaas zoals zo vaak: goed onderzoek: conlusie fout uitgelegd.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten