Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 september 2016

‘Ik wil de dans-diëtetiek op de kaart zetten’

Door: Karine

Karin Lambrechtse (35) is gepensioneerd als balletdanser en studeert nu voeding en diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Samen met Eline van der Raad schreef ze het boek Sportables. Haar ambitie? Het belang van voeding op de kaart zetten bij dansacademies en professionele dansgezelschappen.

Je staat aan de start van een tweede carrière!

‘Ja. Balletdanser ben je nu eenmaal niet voor altijd. De meeste dansers kampen na hun dertigste met vermoeidheid en blessures. Bij mij was dat gelukkig niet zo, ik heb zelfs nog nooit een blessure gehad. Maar na een prachtig jaar vol mooie choreografieën, kreeg ik het gevoel: dit is het hoogtepunt, nu moet ik stoppen. Beter dan dit wordt het niet.’

Had je meteen een ander plan?

‘Ik was altijd al met voeding bezig. Ik kom uit Friesland en mijn ouders aten heel gezond, met biologisch dynamische producten. Zo kreeg ik een goede basis van huis uit, misschien verklaart dat wel waarom ik nooit geblesseerd ben geraakt. Voordat ik begon met ballet, deed ik aan turnen. Beide zijn sporten waarbij gewicht heel belangrijk is. Voor turners is gezond eten een ondersteuning van je sportieve prestaties. Voor dansers is voeding juist een dilemma, lang niet iedereen is op een gezonde manier bezig met voeding. Hoewel ik altijd bewust met voeding bezig ben, geldt dat niet voor mij. Ik hou van koken en van eten en vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Mijn basis bestaat uit whole foods plant based, wat de natuur ons aanreikt, maar ik eet ook af en toe een stukje biologisch vlees of duurzaam gevangen vis.’

Jullie boek gaat over sportvoeding. Vanwaar dit onderwerp?

‘Als danser heb je soms ook sportvoeding nodig, bijvoorbeeld als je tijdens een zware voorstelling even twee minuten omkleedtijd hebt en snel iets moet eten of drinken. Ik was ontevreden over die producten, teveel geraffineerde suikers, transvet, teveel vezels voor atleten en onnodig smaak- en kleurstoffen. Ze worden vaak mooi verpakt, die repen, maar de juiste ingrediënten, smaak en textuur zijn veel belangrijker. Daarom ben ik zelf energierepen gaan maken. Van het een kwam het ander. Door mijn studie kreeg ik nieuwe kennis, ik ging die kennis opschrijven, ontwikkelde nog meer recepten, vroeg Eline erbij als auteur en we schreven een boek. Het werd steeds uitgebreider, omdat we onderwerpen als kramp, energie en vitamines echt goed wilden uitleggen voor de geïnteresseerde sporter. Het hoofdstuk “diepgravende informatie” is bijna een derde van het boek. Bovendien was het onze wens dat alles goed onderbouwd was, zelfs de recepten zijn ”evidence based”: die voldoen precies aan de richtlijnen. Bovendien hebben we ze ook in de praktijk getest met sporters.’

Hoe ging dat testen in zijn werk?

‘Als stagiaire heb ik het olympisch team van de baanwielrenners begeleid tijdens hun trainingskamp. Ik heb daar ook voor ze gekookt. En ze mochten de energierepen uitproberen die ik had ontwikkeld. Bij sporters luistert het best nauw: als je op de fiets zit wil je bijvoorbeeld niet iets plakkerigs tussen je tanden overhouden na het eten van een energiereep. Na afloop van het trainingskamp zijn de sporters naar Rio de Janeiro vertrokken. Ieder kreeg een pakketje energierepen mee, op maat gemaakt, en voorzien van een label dat voldeed aan de internationale eisen.’

Bij balletdansers denk ik meteen aan eetstoornissen. Hoe zit dat met jou?

‘Ik heb geen eetstoornis. Maar ik ben wél heel bewust met eten bezig. Ik weet dat veel dansers een ongezonde relatie hebben met voeding. Er zijn meisjes van 21 jaar met osteoporose en de botten van een vrouw van 60 jaar. Voeding is zo belangrijk! Maar voor dansers is er maar heel weinig informatie. Ik hoop na mijn opleiding de dansdiëtetiek op de kaart te zetten. Ik zou individuele begeleiding willen doen van topdansers, maar ook adviezen willen geven aan de dansacademie. Onderzoek doen lijkt me ook leuk. En misschien nog een boek? Er komt altijd wel iets op mijn pad.’  


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten