Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 mei 2017

Hoger risico op hart- en vaatziekten door glutenvrij dieet?

Door: Reina

Hoger risico op hart- en vaatziekten door glutenvrij dieet?

Een glutenvrije voeding kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen door te weinig volle granen in de voeding. Dat concluderen onderzoekers van Harvard Medical School in een artikel in het British Medical Journal. Aan het onderzoek deden 65.000 vrouwen van de Nurses’ Health Study mee en 45.000 mannen uit de Health Professionals Follow-up Study. De deelnemers worden al 26 jaar gevolgd en de gegevens van hun eetpatroon is uitgebreid geanalyseerd.

Volle granen

Is er geen relatie tussen de gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten gevonden. Het vermijden van gluten daarentegen zorgt voor een verminderde consumptie van volle granen, wat het risico op hart- en vaatziekten juist kan verhogen. Daarom stellen de onderzoekers dat men mensen niet moet aanmoedigen glutenvrij te eten als er geen sprake is van coeliakie.

Bron: BMJ


nicolette ottolini, gewichtsconsulente, 10 mei 2017:
ik merk dat mensen denken dat als er glutenvrij op de verpakking staat, ze denken dat het dus gezonder is, terwijl het soms juist een meer bewerkt product is. ik heb wel eens het gevoel dat mensen niet zo zeer glutengevoelig zijn, maar troepvoer gevoelig.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten