Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 juni 2015

Hoeveel vitamine A uit supplementen is nog veilig?

Door: Angela

Hoeveel vitamine A uit supplementen is nog veilig?

Een supplement met retinol wordt afgeraden voor kinderen tot 4 jaar. Van hen krijgt 5-33% via de voeding al meer vitamine A binnen dan de veilige bovengrens. Dat blijkt uit een berekening van het RIVM. Voor andere leeftijdsgroepen is nog wel ruimte voor extra vitamine A uit supplementen.
Mensen die teveel retinol  binnenkrijgen, kunnen problemen krijgen aan hun lever. En zwangeren lopen bij een te hoge inname risico op problemen bij de ontwikkeling van hun ongeboren kind. Per leeftijdsgroep heeft het RIVM gekeken naar de inname van retinol via voeding en hoeveel ruimte er overblijft voor retinol uit supplementen voordat de maximaal aanvaardbare bovengrens wordt bereikt.
Bij kinderen tot 4 jaar is er geen ruimte meer door een hoge inname van retinol uit de voeding door een hoge consumptie van smeerleverworst. Bij kinderen van 4-15 jaar loopt die ruimte met de leeftijd op van circa 100 tot 950 mcg per dag. Voor jongens en mannen vanaf 15 jaar is dat circa 1450 mcg per dag en voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd maximaal 1200 mcg per dag. Voor vrouwen na de menopauze is de veilige hoeveelheid in supplementen circa 400 mcg per dag vanwege het risico op botontkalking. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn te weinig voedselconsumptiegegevens bekend om vast te stellen wat de veilige ruimte is. Op het etiket van supplementen wordt in Europa een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 800 mcg per dag gehanteerd.


Monica de Ruijter, diëtist, 05 juni 2015:
Hetzelfde geldt voor pyridoxine (B6). Aan veel producten worden B-vitamines toegevoegd maar de spiegel van pyridoxine kan erg stijgen (tot wel 600% boven de grens), met neurologische klachten en schade als mogelijke gevolgen. Het is erg jammer dat het in Nl mogelijk is voor fabikanten om levensmiddelen te verrijken met allerlei vitamines die er van nature niet - of veel minder - in zitten en om dat dan ook nog eens als gezonde aanbeveling op de verpakking te mogen zetten. Het zou al een hele verbetering zijn als het voor deze producten niet toegestaan is om er een "gezonde keus" label op te zetten.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten