Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 juli 2011

‘Het Voedingscentrum wil de samenwerking met diëtisten intensiveren’

Door: Angela Severs

Felix Cohen

Felix Cohen (foto: Voedingscentrum)

Felix Cohen, voormalig directeur van de Consumentenbond, is sinds april van dit jaar directeur van het Voedingscentrum.

Wat maakt u geschikt tot nieuwe directeur van het Voedingscentrum?

‘De Consumentenbond heeft een innige relatie met het Voedingscentrum. Voeding is bij de Consumentenbond namelijk één van de hoofdonderwerpen, naast financiële dienstverlening en elektronica. Na 12 jaar bij de Consumentenbond vind ik het nu leuk om in te zoomen op één van die onderwerpen. Ik kan een vliegende start maken, omdat ik het veld al ken en weet hoe ministeries werken.’

 

Over ministeries gesproken. Wat vindt u van de Gezondheidsnota 2011?

‘Wat prioriteiten betreft zitten we op één lijn. Vóór het uitkomen van de Gezondheidsnota had ik de standpunten van het Voedingscentrum aan het ministerie en Tweede Kamerleden gegeven. Drie weken later bleek de Gezondheidsnota vrijwel overeen te komen. Denk aan toegankelijke informatie over gezonde voeding voor consumenten, aandacht voor het aanleren van gezonde gewoontes bij de jeugd en de industrie stimuleren om een gezond aanbod op de markt te zetten. Qua financiën ben ik echter niet optimistisch; ook het Voedingscentrum moet 20 à 25% inleveren. Maar ik klaag er niet over; ik zie dat er op alle terreinen bezuinigd moet worden. We zullen nog effectiever en efficiënter moeten gaan werken. Bijvoorbeeld door nog meer samen te werken met het bedrijfsleven; uiteraard alleen met behoud van onze wetenschappelijk onderbouwde, onafhankelijke informatie. Als je weinig financiële middelen hebt en je wilt toch veel doen, zie ik er geen bezwaar tegen om samen te werken met integere partners, die hetzelfde doel nastreven.’

 

Hoe ziet u de relatie tussen het Voedingscentrum en diëtisten?

‘De overheid stelt aan het Voedingcentrum geld beschikbaar om het wereldwijde onderzoek op voedingsgebied bij te houden en te vertalen naar consumenten. Diëtisten vertalen die adviezen en de Schijf van Vijf op hun beurt door naar individuele personen, waarbij ze rekening houden met omstandigheden als allergieën en ziekten. Dat is de professionaliteit van de diëtist! Omdat diëtisten in het verlengde van het Voedingscentrum werken, wil ik de samenwerking intensiveren en de diëtisten ondersteunen bij hun werk. Ik ga daarvoor binnenkort overleggen met individuele diëtisten en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.’

 

Wat vindt het Voedingscentrum van de vervanging van MyPyramid door MyPlate in de Verenigde Staten?

‘Ik ken de beweegredenen daarvoor nog niet, maar de Amerikanen doen zoiets niet zomaar. MyPlate is simpeler dan MyPyramid, dus misschien willen ze zo een grotere doelgroep bereiken. MyPlate is ook meer internetproof; het nodigt uit om op te klikken. We kijken er dus zeker naar en wat meteen opvalt is dat MyPlate dichter bij de Schijf van Vijf ligt. We hebben overigens geen plannen om onze schijf te veranderen. De Schijf van Vijf is zo ingeburgerd. Het zou  kapitaalvernietiging zijn om zo’n sterk “merk” te wijzigen.’

 

Het Voedingscentrum ondersteunt het nieuwe Voedselkeuzelogo, de Consumentenbond had liever een stoplichtlogo gezien. Wat vindt u ervan?

‘Beide systemen hebben voor- en nadelen. Het Voedselkeuzelogo heeft nu als doorslaggevend voordeel dat alle partijen het eens zijn, waardoor het breed wordt geïmplementeerd. In dat opzicht ben ik praktisch ingesteld.’

 

Vroeger richtte het Voedingscentrum zich vooral op het promoten van een gezonde voeding. Tegenwoordig ligt de nadruk ook op een duurzame voedselkeuze. Vanwaar die verschuiving?

‘Gezondheid is de belangrijkste pijler van het Voedingscentrum. Maar aan de basis van zowel een gezonde als duurzame voeding ligt voedselbewustzijn. Als je bewust bent wat je eet, dan is de stap naar gezond en meer duurzaam eten gemakkelijker. Onze meerwaarde is dat wij ons richten op alle aspecten van voeding: gezond, duurzaam en veilig. Vaak gaan gezondheid en duurzaamheid overigens hand in hand. Als je je houdt aan de Schijf van Vijf dan valt je ecologische voetafdruk reuze mee.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten