Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 januari 2014

Het Grote Pakjes & Zakjes Debat

Door: Mary

GPZD logo

Koken met pakjes en zakjes, dat klinkt voor veel mensen in de voedingswereld als vloeken in de kerk. Maar is het werkelijk zo erg? Zijn pakjes en zakjes dan écht zo ongezond? Of is het meer een kwestie van smaak? Dit waren onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het Grote Pakjes & Zakjes Debat dat gereorganiseerd werd in het NRC café in Amsterdam op 22 januari. Als panelleden schoven aan: Bart Fischer (Manager Concept Management & Development Formule Albert Heijn), prof.dr.ir Tiny van Boekel (Wageningen Universiteit), Marc Veltman (productontwikkelaar, Puur Veltman), Karin Luiten (culinair journalist) en Dick Veerman (Foodlog, moderator). Er werd verhit gediscussieerd met de aanwezigen in de zaal, waarvan overigens het overgrote deel culinair journalist of op zijn minst culinair geïnteresseerd was. Van deze aanwezigen was 70% van mening dat vers koken gezonder is dan gebruik maken van pakjes en zakjes. Of dat ook werkelijk zo is, is tijdens het debat verder niet meer echt aan de orde gekomen.

De avond was het initiatief van Karin Luiten die met haar kookboeken probeert mensen te leren hoe ze zelf kunnen koken: ‘Ik wil mensen laten zien dat je zo’n pakje met alleen smaakstoffen en zout helemaal niet nodig hebt. Zelf koken is net zo gemakkelijk en kost net zoveel tijd.’  Marc Veltman gaf als tegenwerping dat de voedingsmiddelenindustrie zich steeds meer richt op “puur”: ‘De industrie heeft zich schuldig gemaakt aan stapeling van toevoegingen. Producten werden steeds vaker “verbeterd” door er maar weer een ander smaakstofje of aroma aan toe te voegen. Dan ontstaat smaaklawaai. Gelukkig zien we nu in dat we ons doel voorbij schieten. Terug naar de ontwerptafel is daarom het devies bij veel levensmiddelenfabrikanten en dan blijken als die smaakstoffen en aroma’s helemaal niet meer nodig.’ Van Boekel vindt dat er een ongegronde angst is voor alle toevoegingen. ‘Mensen vergeten dat juist door industriële toepassingen ons voedsel veel beter houdbaar is geworden, en daardoor is er dus een grotere variatie in voedsel ontstaan. En variatie is in principe gezonder.’  Volgens Bart Fischer is het grootste deel van de consumenten helemaal niet zo bezig met de keuze voor wel of geen pakjes en zakjes. ‘Kant-en-klaar of bijna klant-en-klaar is gewoon handig, want uit onderzoek blijkt dat mensen toch gewoon rond 6 uur aan tafel willen zitten, ook na een drukke werkdag. Pakjes besparen tijd. En je kunt ze ook zien als een soort instapmodel voor het leren koken.’ Karin Luiten sloot de avond af  met de opmerking dat veel mensen niet meer kunnen koken en dat daar dus nog veel werk ligt. Al kun je je natuurlijk afvragen of het niet het allerbelangrijkste is dat mensen koken en een warme maaltijd gebruiken. Of die nu met pakjes bereid is of niet. Laten we het debat voortzetten.


Merlin Vollenbroek, , 11 februari 2014:
In pakjes en zakjes zit over het algemeen veel zout dat is het belangrijkste ingrediënt dat het pakje ongezond maakt. Als je uit eten gaat en je krijgt een zelfgemaakte saus geserveerd, bevat deze ook veel zout en wordt vaak ook gemaakt op basis van roomboter.. dus wat is dan gezonder..
Pol Grootswagers, , 27 januari 2014:
Of het qua ingrediënten nou gezonder is of niet, koken zonder pakjes en zakjes past in ieder geval bij een gezond verstand. Je bent zonder pakjes bewuster bezig met eten en je weet wat er in je gerecht zit en welke ingrediënten verantwoordelijk zijn voor bepaalde smaken.

Wat mij opvalt aan de ingrediëntenlijst van de pakjes en zakjes is dat meestal tarwebloem/aardappelzetmeel/maiszetmeel een van de hoofdingrediënten is. Dit terwijl je deze ingrediënten niet of nauwelijks gebruikt wanneer je hetzelfde gerecht zonder pakje maakt. Dit meel voegt onnodig koolhydraten toe aan het gerecht en maakt de glycemische lading hoger, wat de gezondheid niet ten goede komt.

Een verontrustende quote uit mijn omgeving maakt duidelijk dat pakjes en zakjes ons culinair besef niet ten goede komt: 'Mijn moeder kan echt lekker koken; ze doet altijd net wat anders dan op het pakje staat.'
nicolette ottolini, , 24 januari 2014:
ik woon in spanje en ik sla altijd steil achterover als ik in een nederlandse supermarkt kom. wat een potjes, zakjes en pakjes. sinds een aantal jaar heb je hier ook wel kant en klaar sausjes, maar bijv echt geen chicken tonight of aardappel anders. nu is het echt niet zo dat spanjaarden meer tijd hebbben dan nederlanders, maar ze hebben er wel meer tijd voor over. er wordt twee keer per dag warm gegeten en dat kost dus behoorlijk veel tijd. maar eten zit zo in de cultuur ingebakken dat mensen er echt wel tijd voor vrij maken. jammer dat dat in nl niet kan.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten