Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 januari 2011

Het Dukan Dieet

Door: dr. Pierre Dukan

Het Dukan dieet

Als het waar is dat het Dukan dieet de afslankhit van 2011 wordt, dan voorspel ik gestegen verkopen van haverzemelen, paraffineolie en orgaanvlees. Maar groenteboeren en bakkers worden niet blij van dit dieet. Het Dukan dieet is ontworpen door de Franse dieetgoeroe Pierre Dukan. Deze arts en voedingsdeskundige heeft het dieet gebaseerd op ervaringen in zijn eigen huisartsenpraktijk. Het is extreem op eiwitten gericht. Mochten er bij dr. Frank tenminste nog groente en wat koolhydraten, in het Dukan dieet is het eiwitten voor en na. 

Het is even wat leeswerk: ruim 300 pagina’s zonder plaatjes! Maar dan weet je dat Dukan 4 fases voorschrijft: de aanvalsfase, de cruisefase, de stabilisatiefase en de volhardingsfase. De aanvalsfase duurt gemiddeld 5 dagen en is het meest ingrijpend. In deze peroidezijn alleen maar eiwitrijke producten toegestaan: vlees, orgaanvlees (hierin zie je de Franse oorsprong), vis, gevogelte en magere zuivelproducten. Van deze producten mag zoveel gegeten worden als men wil. Daarbij moet er 1,5 liter vocht gebruikt worden en 1,5 eetlepel haverzemelen (dat? moet wel voor de vezels). Voor de rest niets… In fase 2 mogen er groente bij, aangemaakt of bereid met paraffineolie en eventueel een dressing van yoghurt of kwark. Het fase 2 dieet moet met het fase 1 dieet afgewisseld worden. Pas als het streefgewicht bereikt is stapt men over op fase 3. Maar steeds moet men af en toe een eiwitdag houden. Per afgevallen kilo volgt men fase 3 10 dagen. Echt veel meer mag er niet gegeten worden in fase 3: per dag 1 portie fruit, 2 sneetjes brood, 1 portie kaas en 200 gram deegwaren, rijst of aardappelen . Zelfs in fase 4, waarin nog iets meer mag, blijft de eiwitdag in stand.

Dukan gaat in zijn boek ook in op de noodzaak van extra bewegen. Hij richt zich daarbij vooral op lopen, geen lift meer nemen en dagelijkse wandelingen inbouwen. Al met al kan het Dukan dieet bij het rijtje diëten waarvoor inderdaad weer veel mensen zullen vallen juist omdat het zo extreem is. Ik heb het niet doorgerekend, maar het mag duidelijk zijn dat dit dieet niet volwaardig kan zijn en tot rare eetgewoonten leidt. En met duurzaamheid van voeding in het achterhoofd is dit extreem eiwitdieet al helemaal niet te plaatsen. Behalve het dieetboek is er ook een receptenboek (zonder foto’s) verschenen met 350 recepten, vooral van eiwitrijke gerechten dus. (MS)

Het Dukan Dieet, dr. Pierre Dukan, Karakter Uitgevers BV, ISBN 9789061128892, 305 pagina’s, € 9,95

Het Dukan Dieet Recepten, dr. Pierre Dukan, Karakter Uitgevers BV, ISBN 9789061128991, 284 pagina’s, € 9,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten