Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 oktober 2011

Hersenonderzoek op gebied van voeding neemt toe

Door: Mary

Hersenscan

Weet je brein wat goed voor je is? Op de researchersnight “voeding en het brein” op vrijdag 7 oktober in het kader van het Food4you festival beantwoordde Gerry Jager (neurowetenschapper en neuropsycholoog, Wageningen Universiteit) deze vraag met ja en nee. Jager doet onderzoek op dit gebied en lichtte toe dat ons brein in principe weet dat we energierijk voedsel nodig hebben te overleven. Maar ons brein heeft zich nog niet zodanig aangepast dat het om kan gaan met overvloed aan voedsel.

Jager onderzoekt met behulp van hersenscans (fMRI) wat erin de hersenen gebeurt bij het zien van eten, smaken en geuren. Zo worden lokale veranderingen in het brein zichtbaar gemaakt: bepaalde gebieden worden actief na boottelling. Bij het zien van eten neemt bijvoorbeeld de activiteit van de visuele cortex toe, maar ook van de smaakcortex en de emotiegebieden. Uit het onderzoek blijkt dat ook cognitie van invloed is. Als men weet dat een wijn duurder is, dan wordt deze ook zichtbaar lekkerder gevonden. En opvallend zijn de uitkomsten naar de hersenactiviteit na het drinken van frisdrank gezoet met suiker of gezoet met zoetstof. De smaakgewaarwording is hetzelfde, maar bij zoetstof is er minder stimulans van het beloningscentrum. Er is nog veel onderzoek nodig voor er echte conclusies aan verbonden kunnen worden, maar toepassing van dit onderzoek is zeker denkbaar. De levensmiddelenindustrie is bijvoorbeeld al geïnteresseerd in dit soort onderzoek. Carine Ponne (manager Sensorische wetenschap FrieslandCampina): ‘Het zou natuurlijk heel fijn zijn als we consumentenonderzoek zouden kunnen aanvullen conclusies uit hersenscanonderzoek. Want bij consumentenonderzoek worden nog veel sociaal wenselijke antwoorden gegeven: mensen zeggen wel dat ze duurzame producten willen of minder zoete producten, maar ze handelen in het dagelijks leven anders.’ Dat er heel veel opvattingen over voeding “tussen de oren” zitten, is volgens prof. dr. Marcel Dicke (hoogleraar entomologie, Wageningen Universiteit) helemaal duidelijk als we het hebben over het eten van insecten. Dicke is een groot voorstander van het overschakelen naar insecten als eiwitbron in onze voeding. Op 7 oktober gaf hij een verkorte weergave van zijn TED-speech in 2010. Na afloop konden de aanwezigen genieten van een salade met meelwormen en gefrituurde sprinkhanen.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten