Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 september 2014

Helft Nederlanders heeft moeite met regie over gezondheid

Door: Angela

Moeite met begrijpen van informatie

Van cliënten en patiënten wordt steeds meer verwacht dat zij actief (mee)werken aan hun gezondheid. Echter, 1 op de 2 Nederlanders is daar niet goed toe in staat. Het ontbreekt hen aan kennis, motivatie en zelfvertrouwen. Voor 3 op de 10 volwassenen zit het probleem in het vinden, begrijpen en verwerken van gezondheidsinformatie. Dit blijkt uit het rapport “Gezondheidsvaardigheden: Niet voor iedereen vanzelfsprekend” van het NIVEL.

Lage gezondheidsvaardigheden hangen samen met slechtere gezondheidsuitkomsten: een minder goede gezondheid en een grotere kans op overlijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt gezondheidsvaardigheden als dé centrale determinant van ongelijkheid in gezondheid.

Er is volgens NIVEL ook goed nieuws: uit vooral Amerikaans onderzoek blijkt dat gezondheidsvaardigheden zijn te leren en te ontwikkelen. En zorgaanbieders en instellingen kunnen leren beter om te gaan met mensen met lage gezondheidsvaardigheden.

Bron: NIVEL


Rob van Berkel, Diëtist/auteur, 18 september 2014:
Kennis, motivatie en zelfvertrouwen zijn inderdaad belangrijke eigenschappen die aanwezig moeten zijn om gezonde keuzes te kunnen maken.
De vraag is hoe groot de rol van deze eigenschappen is, en of deze niet worden overschat.

Op voedingsgebied zijn er veel meningen die tegenstrijdig aan elkaar zijn en daardoor verwarring kunnen veroorzaken. Toch weet iedereen in grote lijnen wel wat gezonde voeding is. Voldoende groente en fruit en volkoren producten en het eten/drinken van koek, snoep, chips en frisdrank beperken. Ook weet iedereen dat bewegen goed is voor de gezondheid. Desondanks zijn er veel mensen die niet aan de aanbevelingen voldoen die daarvoor gelden.

Het hebben overgewicht/obesitas, diabetes mellitus of andere gezondheidsproblemen is geen pretje. Het merendeel zal zeker gemotiveerd zijn om daar iets aan te doen (mensen volgen niet voor niets het ene na het andere dieet). Alleen het hebben van motivatie is echter onvoldoende.
Wel is het zo dat er een behoorlijk aantal mensen is met risicofactoren dat zich niet bewust is van de gezondheidsrisico's. Hierdoor zijn ze ook niet gemotiveerd om iets aan hun voeding en leefstijl te veranderen. Deze mensen zouden als eerste bewust moeten worden gemaakt van de gezondheidsrisico's, hoewel ze lastig te bereiken zijn.

De eigenschappen als kennis, motivatie en zelfvertrouwen worden bovendien sterk op de proef gesteld door onze obesogene omgeving. Een oplossing is om de gezondere keuze makkelijker te maken. Daarmee zou je in ieder geval kunnen bereiken dat er meer groente en fruit gegeten worden en minder snoep, koek, chips en frisdrank. Ook kan het leiden tot meer bewegen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten