Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 januari 2013

Haaronderzoek legt relatie stress en overgewicht bloot

Door: Reina

man onder stress

Met metingen aan hoofdhaar kunnen onderzoekers nauwkeurig vaststellen of iemand stress heeft, en ook wanneer iemand stress heeft gehad. Onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en internist-endocrinoloog in het Erasmus MC Liesbeth van Rossum toonde met deze methode aan dat de stress die het resultaat is van werken in ploegendiensten, kan leiden tot overgewicht. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Endocrinology and Metabolism.

De huidige veelgebruikte methode voor stressmeting - meting van cortisol in bloed of speeksel - geeft alleen een momentopname en fluctueert sterk over de dag, en wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de stress door het afnemen van bloed of speeksel. Van Rossum ontwikkelde een nieuwe methode om terugkijkend in de tijd het stressniveau van een individu te bepalen door het stresshormoon cortisol in hoofdhaar te meten. Hoofdhaarcortisol weerspiegelt het cortisolniveau in het lichaam. Afhankelijk van de lengte van het haar kan tot maanden of zelfs jaren terug gemeten worden.

Van Rossum: 'Het is al langer bekend dat mensen die in ploegendienst werken gemiddeld ongezonder zijn dan mensen die dagdiensten draaien. Zij hebben vaak een dikkere buik en een hogere bloeddruk dan mensen met hetzelfde beroep die geen ploegendienst draaien. Uit ons hoofdhaaronderzoek blijkt dat medewerkers in ploegendienst veel grotere hoeveelheden stresshormoon in hun haar hebben dan degenen in dagdienst.' Van Rossum brengt de stress in verband met een verstoring van het natuurlijke aanmaakritme van cortisol. Normaliter piekt de aanmaak van cortisol aan het begin van de dag, en daalt de aanmaak tegen het einde van de dag. Mogelijk leidt de verstoring van dit proces tot een continue extra aanmaak van het stresshormoon cortisol. Een van de bekende effecten van een hoog cortisol is gewichtstoename.

Van Rossum past de meetmethode inmiddels breder toe in de klinische praktijk. Bij overgewicht en de negatieve gevolgen daarvan (hoog cholesterol, suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten) zou het hormoon cortisol een belangrijke rol kunnen spelen. De eerste resultaten van de haarmetingen laten inderdaad zien dat er een verband is tussen overgewicht en cortisol. Van Rossum gaat verder met het onderzoek op het gebied van stresshormonen en bevolkingsziekten dankzij de Erasmus MC fellowship die zij eind 2012 ontving.

Bron: NWO


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten