Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 juli 2015

Gezondere darm door een gevarieerde voeding

Door: Reina

Gezondere darm door een gevarieerde voeding

De afname van variatie in onze voeding tijdens de afgelopen jaren draagt bij aan de toename van obesitas, diabetes type 2, spijsverteringsproblemen en andere ziekten. Dat stelde Mark Heiman van MicroBiome Therapeutics in zijn lezing op IFT15 in Chicago. Ons darmmicrobioom heeft een gevarieerde voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren, aldus Heiman. Maar door de moderne landbouw is er enorme teruggang in diversiteit met minder variatie in de voeding tot gevolg. Ongeveer 75% van de wereldbevolking consumeert slecht vijf diersoorten en twaalf plantensoorten, zo stelt Heiman. Van die twaalf leveren rijst, maïs, en tarwe 60% van alle calorieën.

Zoals ieder ecosysteem zal volgens Heiman het systeem dat die het meest divers is samengesteld ook het gezondst zijn. In zijn onderzoek heeft Heiman ontdekt dat mensen met prediabetes en diabetes type 2 een heel ander microbioom hadden dan mensen die de aandoeningen niet hebben. Door een gevarieerde proefvoeding te geven veranderde de samenstelling van het microbioom met positieve gezondheidseffecten, zoals een verbeterde bloedglucose, verhoogde verzadiging en verlichting van obstipatie. Heiman pleit voor meer variatie in de voeding en minder focus op het elimineren van bepaalde componenten in de voeding.

Bron: IFT


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten