Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 maart 2012

Geur van voedsel beïnvloedt inname

Door: Angela

Geur van voedsel beïnvloedt inname

Hoe sterker het aroma van een voedingsmiddel is, hoe kleiner de hapjes zijn die mensen ervan nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, Top Institute Food & Nutrition en NIZO, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Flavour.

In het onderzoek kregen 10 deelnemers tussen 26 en 50 jaar vla via een slangetje toegediend, terwijl tegelijkertijd geuren van de vla rechtstreeks in de neus werden ingebracht. De proefpersonen konden zelf de snelheid van het toedienen van vla bedienen.

De geurbeleving van voedsel hangt samen met de ingrediënten, de structuur maar ook met de grootte van de hapjes. Met kleine hapjes komt er minder aroma gelijktijdig vrij uit het voedsel. Van kleinere hapjes is bekend dat ze eerder een verzadigd gevoel geven. Volgens de onderzoekers kan de inname van voedsel met 5 tot 10% worden verminderd door het toevoegen van extra geur.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten