Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 juli 2011

Gastric Bypass: oplossing bij morbide obesitas?

Door: Karine

Popcorn en cola werden er niet geserveerd in Tuschinsky, tijdens de live gastric bypass operatie door chirurgen van het Slotervaartziekenhuis. Commentaar kwam van een chirurg in de zaal en televisiemaker Hanneke Groenteman vertelde over haar eigen ervaringen met de maagverkleining.

Natuurlijk, het was promotie. De Slotervaartchirurgen benadrukten meermalen dat je zo’n operatie vooral bij ervaren en deskundige chirurgen (lees: bij hun) moest laten doen. Maar de beelden waren fascinerend, alleen al de grote hoeveelheid buikvet waar de chirurg door heen moest klieven. De patiënte in kwestie had 7 jaar geleden een maagband laten plaatsen, die niet het gewenste resultaat had. Daarom werd besloten tot de gastric bypass. Overigens komt dat vaker voor; in 25% van de gastric bypass operaties moet eerst een “oud” maagbandje worden verwijderd. Het was goed te zien hoe lastig dat is: het maagbandje was vastgegroeid en verkleefd door littekenweefsel. Chirurgen kiezen daarom tegenwoordig liever meteen voor een gastric bypass, vooral omdat de langetermijnresultaten veel beter zijn.

Bij gastric bypass ontstaat een minimaag van 6 bij 6 centimeter, met een inhoud van ongeveer 25 ml. Deze maag wordt direct aangesloten op de dunne darm, zodat 1,5 meter darm buiten spel wordt gezet. Door maagverkleining en aanpassingen in de spijsvertering treden hormonale veranderingen op. Het werkingsmechanisme is nog niet precies bekend, maar het resultaat is dat mensen met diabetes type 2 vrijwel direct genezen en dat ook de eetlust afneemt.

Door de zaal vlogen indrukwekkende getallen van ervaringsdeskundigen: 50 kilo eraf, 62 kilo eraf, 70 kilo kwijt. Verder zijn er positieve effecten op het cholesterolgehalte, bloeddruk en hart en bloedvaten.

Maar een “quick-fix” is het zeker niet. Na de operatie volgt een ander leven, met totaal andere eetgewoontes. Kleine hapjes, dumpingklachten, niet drinken bij het eten, geen alcohol en altijd vitamines slikken. Zoals Groenteman zegt: ‘Na een operatie is het regime veel hardhandiger dan met alleen een dieet. Het grote verschil is echter dat je veel meer wordt geholpen door je lichaam. Elke overtreding wordt direct “afgestraft”. Het kind in mij vindt dat wel zo duidelijk.’ Elke patiënt krijgt een uitgebreid voortraject en na de operatie nog 2 jaar begeleiding van een diëtist. Maar helemaal voorbij is de strijd met de kilo’s nooit, zo bekende Groenteman: ‘Nu, 5 jaar na de operatie, merk ik dat ik vaker trek heb en dat ik ook weer wat aankom. Dan denk ik soms: misschien moet ik toch maar eens naar Dr. Frank.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten