Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 mei 2017

‘Frituren in vast vet is beter’

Door: Angela

‘Frituren in vast vet is beter’, aldus prof. Tiny van Boekel

‘Vast vet is stabieler. Het is daarom beter om in vast vet te frituren’, aldus prof. Tiny van Boekel, hoogleraar Food quality & design aan Wageningen UR. De uitspraak is opmerkelijk, omdat vloeibaar frituurvet jarenlang intensief is gepromoot. Van Boekel deed deze uitspraak in een "frietcollege", gefilmd door de vakvereniging voor professionele frituurders. Volgens Van Boekel werden vetten en oliën 20 jaar geleden gehard op een wijze waarbij ongezonde transvetzuren ontstonden. Maar inmiddels is het hardingsproces verbeterd en zit er nog amper transvet in vaste vetten.

Minder ongewenste stoffen

Van Boekel is voorstander van frituren in vast vet, omdat dit minder snel wordt afgebroken dan vloeibare vet. In die laatste zitten veel onverzadigde vetzuren, waardoor tijdens frituren ongewenste stoffen ontstaan als hydroperoxiden, aldehyden en ketonen. Van Boekel: ‘Het is niet bekend wat daar de gevolgen van zijn en er bestaan geen richtlijnen voor hoeveel van deze stoffen je binnen mag krijgen.’

Verzadigd vet niet per definitie slecht

Van Boekel maakt zich drukker over deze potentieel schadelijke stoffen dan over de verzadigde vetzuren uit vast vet: ‘Als je met mate patat eet, dan valt die verhoogde inname van verzadigd vet wel mee. Verder denk ik dat het verhaal dat verzadigd vet per definitie slecht is, iets genuanceerder ligt. Het is belangrijk om voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen, maar dat betekent niet dat verzadigde vetten koste wat kost vermeden moeten worden.’

Bron: Resource


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten