Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 december 2015

‘Focus op voedingsstoffen heeft niet gewerkt’

Door: Angela

‘Focus op voedingsstoffen heeft niet gewerkt’

‘De voedingswetenschap is er de afgelopen 50 jaar niet in geslaagd om de consument een consistent verhaal over gezonde voeding te vertellen.’ Dat stelde prof.dr. Wim Saris op 3 december tijdens het NZO-symposium “Van nieuwe Richtlijnen goede voeding naar de praktijk”. Hij is blij is dat de Gezondheidsraad is afgestapt van de reductionistische benadering op basis van voedingsstoffen. 

Let op vet pakte averechts uit

De focus van de afgelopen jaren op het minderen van vet heeft niet gewerkt volgens Saris: ‘Macronutriënten hangen in de voeding met elkaar samen. Het minderen met vet heeft automatisch geleid tot een verhoging van de koolhydraten, wat ook weer niet gunstig is.’ Ook op het gebied van zuivel zijn er nieuwe inzichten. Saris: ‘De afgelopen 30 jaar is erin gepeperd dat zuivel verzadigd vet bevat, wat slecht is voor het LDL-cholesterolgehalte en daarmee voor hart- en vaatziekten. Maar wat zegt de Gezondheidsraad nu in de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015? Saris: ‘Het effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol is onwaarschijnlijk. En er is te weinig onderzoek om een uitspraak te doen over het effect op het LDL-cholesterol van volle zuivel ten opzichte van halfvolle en magere zuivel.’ 

Geen relatie tussen noten en gewicht?

Van alle richtlijnen vindt Saris die over noten het meest opvallend. Saris: ‘Volgens de Gezondheidsraad is het een van de sterkste relaties tussen een voedingsmiddel en risicoverlaging van hart- en vaatziekten.‘ Noten leveren daarentegen veel vet en energie. Saris vraagt zich daarom wel af wat zo’n richtlijn betekent voor de energiebalans. Saris: ‘De Gezondheidsraad heeft geen relatie gevonden tussen noten en gewicht. Maar wellicht is dit nog niet heel goed onderzocht.’

In welk vak komen peulvruchten?

Dr.ir. Andrea Werkman, docent Voeding en Diëtetiek in Groningen, vraagt zich vooral af welke plaats noten en peulvruchten gaan krijgen in de Schijf van Vijf. Werkman: ‘Noten wordt in de huidige Schijf van Vijf niet tot de basisvoedingsmiddelen gerekend. Peulvruchten staan nu nog in het vak van de koolhydraatbronnen. Maar in het kader van meer plantaardig eten zouden peulvruchten beter passen in het eiwitvak.’

Klik hier voor de presentaties van het symposium.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten