Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 augustus 2017

Fietslabyrint houdt ziekenhuispatiënt in beweging

Door: Angela

Fietslabyrint houdt ziekenhuispatiënt in beweging

Patiënten van de afdeling Geriatrie en Interne Geneeskunde van ziekenhuis Gelre Apeldoorn hebben sinds kort geen reden meer om niet genoeg te bewegen. Met een aan een hometrainer gekoppeld “fietslabyrint” kunnen patiënten virtueel fietsen door Apeldoorn of over de Veluwe. Het fietslabyrint is een beeldscherm met fietsroutes naar keuze. Onderweg kunnen patiënten op kruisingen zelf kiezen of ze links of rechts willen gaan en onder het fietsen passeert men spelende kinderen en blaffende honden. Uit ervaring blijkt dat patiënten op deze manier het fietsen op een hometrainer niet meer als saai ervaren en minder op de tijd letten.

Bewegen tegen spierkrachtverlies

Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis te weinig bewegen. Hanna van Eijsden, fysiotherapeut: ‘Zeker voor kwetsbare ouderen is dat slecht nieuws, want dit betekent dat ze conditie en kracht verliezen. Dit heeft tot gevolg dat ze hun dagelijkse activiteiten minder goed kunnen uitvoeren, en misschien na de opname niet terug naar huis kunnen. Als je bedenkt dat een gezond persoon van 65 jaar die 10 dagen op bed ligt al 15% van zijn spierkracht kwijt raakt, kun je nagaan wat dat met een kwetsbare oudere doet in het ziekenhuis.’

Ook goed voor de hersenen

Door te fietsen trainen patiënten niet alleen hun spierkracht. Ook de hersenen worden geprikkeld, bijvoorbeeld door herinneringen als iemand door een bekende stad fietst en straten herkent. Het fietslabyrint daagt patiënten dus uit om zowel lichamelijk als geestelijk in beweging te blijven.

Bron: Gelre ziekenhuizen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten