Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 juni 2012

Fatsoenlijk eten

Door: Karen Duve

Fatsoenlijk eten

Braadworst, chocola en cola zijn haar lievelingseten en -drinken, Karen Duve is dus echt niet bezig met gezond en evenwichtig eten. Tot iemand bij haar in huis komt wonen, die ze al snel de bijnaam Japie Krekel geeft – naar de personificatie van het geweten van Pinokkio. Deze Japie protesteert luidkeels als Duve een diepvrieskip van € 2,99 wil kopen. Fundamentele vragen dringen zich op als “Mag je dieren eigenlijk wel opeten? En als we geen dieren eten, waarom dan wel planten? Wordt de wereld en worden wij er beter van, wanneer we onze gewoonten veranderen?”. Ze besluit uit te zoeken hoe het zit. Ze realiseert zich ook een oude wijsheid van de Indianen: “Oordeel nooit over anderen zolang je niet een maand lang in zijn mocassins hebt gelopen”. Duve besluit daarom om het niet alleen theoretisch uit te zoeken, maar ook om een jaar lang verschillende voedingsmethoden uit te proberen. Ze trekt telkens twee maanden uit om de mocassins aan te trekken van respectievelijk iemand die alles in natuurvoedingswinkels koopt, van een vegetariër, een veganist en een fruitariër. In het boek beschrijft ze haar bevindingen. Ze doet onderzoek naar de onderliggende theorieën van de voedingsmethoden en bericht en passant ook nog over de, tijdens het schrijven, wereldwijd optredende natuurrampen als overstromingen en aardverschuivingen. Het is bewonderenswaardig wat ze allemaal doet om ethisch gezien juist te eten. Haar zoektocht en streven is soms ook frustrerend, want dan denk ze het goed te doen met eten maar dan wordt ze bijvoorbeeld geconfronteerd met kleding die dankzij uitbuiting van mensen in de winkels ligt. En zet dat Duve weer aan het denken over ethiek. Niets eten wat schade zou kunnen aanrichten aan dieren, milieu of anderen mensen blijkt uiteindelijk een onmogelijke opgave. Daarvoor zou je helemaal niets moeten consumeren en leven van prana (lucht). Gedurende het jaar wordt ze af een toe zelfs een überkrekel in de ogen van huisgenoot Japie. Het is inmiddels 2 jaar geleden dat Duve aan haar experiment begon en nu blijkt ze veel mindere te consumeren, koopt vooral biologische producten en eet geen vlees meer. Maar…. ze voelt zich niet een beter mens. Duve is zich zoveel bewuster van alle misstanden tegen mens en dier. Ze begrijpt ook heel goed dat de meeste mensen het liefst niets van die misstanden willen weten, want dan heb je geen last van je geweten. Ondanks de zware kost, beschrijft ze alles met veel vaart en humor, waardoor je toch met veel plezier dit boek snel uitleest. (RB)

Fatsoenlijk eten; Mijn leven als proefkonijn, Karen Duve, Cossee, ISBN 9789059363489, 336 pagina’s, € 21,90


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten