Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 februari 2017

Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden

Door: Angela

Fabrikanten verdoezelen voedingswaarden

De Consumentenbond vindt dat op etiketten minimaal de voedingswaarde per 100 gram onbereid product moet staan. Veel fabrikanten vermelden nu op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na toevoeging van bijvoorbeeld groente, rijst, pasta, vlees en water aan de mix of saus. Wettelijk is dit weliswaar toegestaan, maar de fabrikanten trekken zo wel een rookgordijn op over de hoeveelheid suiker, vet en zout in hun producten.

Slecht voorbeeld

Op de verpakking van Conimex Boemboe Sajoer Boontjes staat bijvoorbeeld dat het na bereiding 1,9% suiker bevat. In de boemboe zelf zit ruim 30% suiker, maar dat staat dus niet op de verpakking. Volgens de Consumentenbond maken fabrikanten graag goede sier met de voedingswaarde na bereiding. Een product bevat dan minder suiker, vet en zout dan in de pure vorm. Terugrekenen naar wat er in het onbereide product zit, is vrijwel onmogelijk.

Goed voorbeeld

De Consumentenbond heeft fabrikanten verzocht het goede voorbeeld te volgen van Heinz, Jumbo en Nestlé, die de voedingswaarde per 100 gram onbereid product wel op de verpakkingen vermelden. Plus en Superunie (van de merken Perfekt en Markant) hebben hier positief op gereageerd en beloofd hun verpakkingen aan te passen. Albert Heijn, Aldi, Lidl en Unilever beperken zich vooralsnog tot de vermelding van de voedingswaarde per bereid product. De Consumentenbond zal er op blijven aandringen dat ook deze achterblijvers zich aansluiten bij consequente en transparante etikettering.

Bron: Consumentenbond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten