Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 november 2016

‘Eten is zoveel meer dan een basisbehoefte’

Door: Karine

Onno Kleyn (fotografie Jurjen Drenth)

Onno Kleyn (fotografie Jurjen Drenth)

Het nieuwe naslagwerk ‘De grote Kleyn’ is een kloek boek vol culinaire weetjes, warenkennis en informatie over de cultuur en historie van ons eten. Het zou mooi zijn als diëtisten meer kennis hebben over deze onderwerpen, zegt schrijver Onno Kleyn. Hij is al 28 jaar culinair- en wijnjournalist, heeft vaste rubrieken in de Volkskrant, publiceerde al zo’n 40 boeken en geeft les op de Academie Culinair Schrijven.

Kan een diëtist iets leren van dit boek?

‘Zeker! Ik denk dat de gemiddelde Nederlander misschien 15-20% weet van de dingen die in mijn boek staan. Voor een diëtist zal dat 30% zijn, misschien 40%. Diëtisten weten natuurlijk veel van gezondheid en ziekten, maar ik vermoed dat ze toch minder verstand van culinaire technieken, warenkennis, de historie of culturele aspecten van voeding. Terwijl die kennis handig is om vragen in het spreekuur te beantwoorden of om ontwikkelingen te duiden. Ik zit al lang in dit vak, ik heb trends zien komen en gaan, gewoonten zien veranderen. Dat leert je wel relativeren en dingen in een grotere context plaatsen. Ik hoop wat van dat relativeringsvermogen op de lezers over te dragen. De eeuwig glanzende waarheid bestaat nu eenmaal niet, ook niet als het gaat om voeding en gezondheid. Hoe graag mensen zo’n waarheid ook zouden willen horen.’

Er staat ook een hoofdstuk over gezondheid in je boek…

‘Ja, en ook daarin laat ik wat geschiedenis én trends de revue passeren. Ik vind het bijvoorbeeld grappig dat 100 jaar na de ontdekking van vitamines mensen nog steeds zo bang zijn om een vitaminetekort op te lopen. Zuurkool niet wassen omdat er dan vitamine C verloren gaat? Ken jij één Nederlander met een vitamine C tekort?

Dan de angst voor E-nummers, het geloof in rauw eten, de angst voor koolhydraten… Gezond eten is gewoon niet zo moeilijk. Goede vuistregel is dat je het liefst altijd zelf kookt en zo min mogelijk gemaksvoedsel en tussendoortjes eet. Calorieën tellen is echt niet nodig. Ik mopper in mijn boek wél over margarine. De nieuwe voedingsaanbevelingen van het Voedingscentrum zijn echt helemaal goed, op één ding na: de margarine. Ik heb zo’n hekel aan knutselvet! Ik heb gewoon te weinig fiducie in de marketeers achter dat spul.’

Je zegt in de inleiding: ‘Eten is een feest. Een feest waardoor de mens mens wordt, bovendien’

‘Daar ben ik van overtuigd. Van het eenvoudige jagen en verzamelen in de prehistorie is eten nu een cultuur geworden, met tal van verhalen, overtuigingen, taboes, hoop en geloof. Eten is zoveel meer dan een basisbehoefte. Samen eten heeft ook zoveel positieve effecten op de gezondheid en het welbevinden. Daarom pleit ik zo voor zelf koken. Ik denk echt niet dat er een complot is van de voedingsindustrie om ons allemaal ziek te maken. Maar die kant- en klaarproducten zijn gewoon niet lekker.’

Moet de diëtist meer met recepten strooien?

‘Ja, goed idee. Diëtisten hebben de klank van hun beroep tegen. Als je naar de diëtist moet, dan heb je een probleem. Mensen stappen dus met een zwaar gemoed bij de diëtist binnen. Alles wat je als diëtist kunt doen om je adviezen te verlichten en te verluchtigen is mooi. Laat patiënten het plezier in eten en koken maar zien. En promoot het ‘troostkoken’. Ik hoor altijd veel mensen over ‘troosteten’, maar vergeet de troost van het koken niet. Het schoonmaken van spruitjes of het doppen van erwtjes is zo rustgevend. Dat geeft een heel ander soort voldoening dan jezelf volstoppen.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten