Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 augustus 2012

‘Eten is het hoogtepunt van de dag, dat móet lekker zijn.’

Door: Karine Hoenderdos

Nelie Braspenning werkt als diëtist bij Stichting Tante Louise/Vivensis, een stichting die zorg voor ouderen levert in West-Brabant. Zij is genomineerd voor de IZZ Mooi Mens Verkiezing, omdat zij werkt aan een kookboek voor ouderen die in kleine woonprojecten wonen. Je kunt op haar stemmen!


Nelie Braspenning: stem op haar!

Waarom een kookboek voor deze doelgroep?

‘Bij de Stichting zijn we 2 jaar geleden overgestapt op kleinschalige woonprojecten voor  ouderen met de ziekte van Alzheimer. Het zijn kleine locaties, waar 5 à 6 ouderen wonen, begeleid door een aantal verzorgenden. Er is een gezamenlijke huiskamer en keuken en elke dag wordt er “zelf” gekookt en boodschappen gedaan. Ik merkte al gauw dat het koken voor de oudere generatie verzorgenden geen probleem was. Zij koken zoals de ouderen dat graag lusten en ze hadden geen moeite om een menu samen te stellen. Maar voor de jongere generatie verzorgenden bleek het best moeilijk. Ze zijn gewend om met pakjes en zakjes te koken, of om “moderne” gerechten te eten zoals wokschotels. De meeste jongeren weten bijvoorbeeld niet hoe ze hachee met rode kool moeten bereiden. Daar zou ik verandering in willen brengen. Ik besloot daarom een kookboek samen te stellen met gerechten afgestemd op de wensen en behoeften van ouderen. De recepten die uiteindelijk in het boek komen zijn lekker, eenvoudig te bereiden en afgestemd op een grotere groep. Daarnaast wil ik ook graag verhalen van vroeger, oude spreekwoorden, gezegdes, liedjes en verwijzingen in het boek gaan verwerken. Het moet echt herkenbaar worden voor ouderen.’

 

Kreeg je daar zomaar tijd voor in je werk?

‘Nou, zomaar? Ik heb om te beginnen een proefversie gemaakt van het boek, samen met een vriendin die vormgever is. Toen ik een keer een afspraak had met de directeur, heb ik hem een appeltaart gegeven én die proefversie van het boek. Hij was meteen enthousiast en vroeg of ik het wilde presenteren tijdens een vergadering voor het management. Dat vond ik best eng, maar ik heb het gewoon heel goed voorbereid. En het ging prima, iedereen vond het een goed plan: ik kon aan de slag.’

 

Verzin je zelf al de recepten?

‘Nee, het is juist leuk als de recepten echt recepten zijn van de bewoners. Ik heb daarom posters opgehangen en gevraagd of mensen hun recepten wilden inleveren. Dat deden bewoners, of hun kinderen massaal: ik heb wel 250 recepten ontvangen. Zoals aspergesoep, lammetjespap, hete bliksem maar ook heel gewoon witlof met ham en kaas. Nu ga ik aan de slag om 60 recepten te selecteren. Ik ga ze allemaal zelf testen en koken, want ze moeten wel goed zijn. En ik ga ze fotograferen, dat is een hobby van me. Dat wordt weekendwerk!’

 

Wat hoop je te bereiken?

‘Dat het een kookboek wordt waar de verzorgenden, vrijwilligers en bewoners echt iets aan hebben. Zodat ze nóg lekkerder kunnen koken voor hun bewoners. De bewoners moeten kunnen genieten van de geuren bij de maaltijdbereiding en er moet herkenning zijn wanneer het gerecht op tafel wordt geserveerd. Ik zou ze graag een stukje van “vroeger” terug willen geven. Ik weet hoe belangrijk de maaltijden zijn als je in een instelling woont. Sterker nog, ik heb het aan de lijve ondervonden! Ik ben namelijk 2 dagen patiënt geweest in een zorg-ethisch lab. Ik speelde dat ik halfzijdig verlamd was, ik had hulp nodig bij eten en drinken. Heel leerzaam als je zelf eens ervaart hoe het is om van anderen afhankelijk is zijn.  En je merkt dan dus ook wat een hoogtepunt de maaltijd is. De maaltijd moet echt lekker zijn, met een knipoog naar gezond !’

 

Heb je het naar je zin in de ouderenzorg?

‘Toen ik nog studeerde, wilde ik in een ziekenhuis werken en beslist niet in de ouderenzorg. Het is anders gelopen en ik ben nu zó blij met mijn baan! Ik werk in een leuk team met allemaal jonge paramedici. We proberen mensen op te knappen op de afdeling revalidatie en het is heel leuk als dat lukt. Maar ook het werken op de woonprojecten- en afdelingen vind ik fijn. Elke oudere heeft een verhaal. Dat is het mooie.’

 

Hoe vind je het om genomineerd te zijn voor de “Mooi Mens” verkiezing?

‘Dat is natuurlijk een hele eer. Maar ik vind het vooral leuk om op deze manier ouderenzorg en de diëtetiek in de schijnwerpers te zetten!’ 

 

Stemmen op Nelie? Natuurlijk! Ga naar Zorglive en breng je stem uit vanaf 10 september op een collega-diëtist.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten