Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 november 2012

Enzymenjam als alternatief voor glutenvrij dieet

Door: Reina

Crackers

Een enzym dat gluten afbreekt, kan een veilig alternatief zijn voor een glutenvrij dieet. Dat concludeert promovenda Greetje Tack in haar proefschrift, waarop zij op 15 november promoveerde aan het VU medisch centrum. In haar proefschrift beschrijft ze nieuwe diagnostische en therapeutische aspecten binnen het hele spectrum van coeliakie.

Tack deed een pilotstudie naar een enzym dat gluten afbreekt in de maag, waardoor de dunne darm niet beschadigt. Deelnemers aan het onderzoek hanteerden gedurende 3 periodes van 2 weken hun gebruikelijke glutenvrije dieet. Tijdens de eerste 2 weken aten zij eenmaal per dag 5 crackers, besmeerd met het enzym bevattende “jam”. Tijdens de tweede periode gebruikten ze enkel het glutenvrije dieet. In de derde periode gebruikten de deelnemers weer crackers met “jam”, maar bij de helft bevatte de “jam” wel het enzym en bij de andere helft niet. Bij de deelnemers is 3 keer een scopie verricht en 5 maal bloed afgenomen. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen. Het onderzoek van Tack laat zien dat dit enzym een veilig alternatief is voor een glutenvrij dieet, maar verder onderzoek is echter noodzakelijk.

Bron: VUmc


Ariane Mark, l, 25 januari 2016:
De "Jam" die in dit artikel word beschreven is: AN-PEP. Maar is i.v.m. nog verdere nodige onderzoeken nog niet verkrijgbaar. Natuurlijk kun je daar zelf ook onderzoek naar gaan doen want ik weet dat ook niet precies
Reina van Bruggen, , 11 april 2013:
@Gertrud: je kunt beter Greetje privé mailen. Ik ben bang dat ze dit niet leest.
Gertrud Augenbroe, , 10 april 2013:
Hallo Greetje,
graag zou ik je proefschrift willen bestellen, omdat bij mij in de familie gluten allergie voorkomt.
Indien je je bankrekening nummer stuurt, stort ik het bedrag. Alvast bedankt voor de moeite, met vriendelijke groet, Gertrud Augenbroe
Baukje Bruinsma, , 09 januari 2013:
ik wacht op de reactie van de coeliakie vereniging.
Reina van Bruggen, , 07 januari 2013:
@Anneke: helaas heb ik geen idee, wellicht contact opnemen met de onderzoekster?
Anneke Driessen van Berendonk, , 06 januari 2013:
Is er al bekend wanneer deze "jam" voor het publiek te krijgen is?
Reina van Bruggen, , 26 december 2012:
@Hans: daarvoor moet je naar het VUmc, er staat een link onder het nieuwtje
Hans de Groot, , 25 december 2012:
Is ergens meer info te vinden m.b.t. het onderzoek.
Bv. informatie over de gevonden waarden bij de scopies en bij de bloedafnames, en info over de patienten zelf, leeftijd, geslacht, hoelang ze al een glutenvrij dieet hebben gevolgd, etc. etc.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten