Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 april 2011

Enterotypes: 3 darmbacteriegroepen van de mens

Door: Karine

De darmbacteriën van iedere mens blijken qua samenstelling onder te brengen in 3 groepen, enterotypes genoemd. Zo’n enterotype is vergelijkbaar met een bloedgroep. Elk enterotype heeft een karakteristieke, stabiele samenstelling van populaties darmbacteriën met kenmerkende eigenschappen. Het enterotype is onafhankelijk van woonomgeving, gezondheid of leeftijd van de persoon. Dit meldt een internationaal team van onderzoekers, waaronder 4 wetenschappers van Wageningen Universiteit, in Nature.

Elk enterotype heeft een eigen wijze van energievoorziening. Zo lijkt enterotype 3 gespecialiseerd in het afbreken van mucine, een koolhydraat dat via ons voedsel in de darm aanwezig is. De darm kan deze brokstukken vervolgens als voedingsstoffen voor het lichaam opnemen.
Ook produceren alle 3  de enterotypes vitamines, maar in verschillende hoeveelheden. Enterotype 1 maakt bijvoorbeeld met name vitamine B7, B2 en C aan, het enterotype 2 maakt vooral vitamine B1 en foliumzuur.

Mogelijk interacteren de enterotypen op verschillende wijzen met de gastheer en zouden op die manier de gezondheid kunnen beïnvloeden. Het onderzoeksteam ziet daarom een toekomst voor een persoonlijk en preventief voedings- en medicijnadvies.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten