Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 januari 2015

Eiwitrijke voeding goed voor bloeddruk

Door: Karine

Eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk voedingspatroon kan de bloeddruk verbeteren. Het is nog onduidelijk of dat door de eiwitten zelf komt. Ook is niet bekend welke eiwitrijke producten het beste effect hebben. In dit proefschrift van medicus Karianne Teunissen werd onderzocht of dagelijkse consumptie van een mengsel van gezuiverde dierlijke en plantaardige eiwitten in plaats van koolhydraten (glucose) invloed had op de bloeddruk van mensen met overgewicht en een licht verhoogde bloeddruk. Het dagelijks vervangen van 60 gram koolhydraten in de voeding door 60 gram van het eiwitmengsel verlaagde de bloeddruk na 4 weken. Een verbeterde vaatfunctie zou hier een rol bij kunnen spelen. Maar observaties van de bloeddruk en vaatfunctie direct na eiwitinname bevestigen dit beeld niet. Ze laten juist een grotere bloeddrukdaling na koolhydraatinname zien, zonder verschillen in vaatfunctie. Een mogelijke verklaring is dat eiwitten en koolhydraten direct na inname verschillende hormonale effecten teweegbrengen, waardoor de bloeddrukreactie verschilt van het effect dat op lange termijn wordt waargenomen. Teunissen promoveert 23 januari aan Maastricht University.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten