Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 december 2015

Eiwitinname ouderen beter dankzij eiwitverrijking

Door: Reina

Eiwitinname ouderen beter dankzij eiwitverrijking

foto: Jan Brouwer

Eiwitrijke en eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen kunnen de eiwitinname door ouderen substantieel verhogen. Dit blijkt uit een effectstudie binnen het Cater with Care-project, uitgevoerd bij ouderen in woonzorginstellingen, in het ziekenhuis en thuis.

Aanbevolen hoeveelheid eiwit

In de studie ontving de helft van de deelnemende patiënten naast hun standaard energie- en eiwitrijke dieet keuze uit Cater with Care-producten: eiwitverrijkt of van nature eiwitrijk, zoals eiwitverrijkt brood. Dit met het doel om makkelijker de aanbevolen 1,2-1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag voor ouderen te halen. Significant meer patiënten die Cater with Care-producten tot hun beschikking hadden, behaalden deze aanbevolen hoeveelheid eiwit op de vierde dag na ziekenhuisopname: 79% tegen slechts 50% van de patiënten in de controlegroep. De studie liet zien dat patiënten minder afhankelijk waren van zuivel en vlees voor hun eiwitvoorziening. De Cater-with-Care producten zorgde met name voor een belangrijke toename van eiwit bij het ontbijt en tussendoortjes.

Bron: Alliantie Voeding Gelderse Vallei

Gerelateerd nieuws:
Zelfmanagement: sleutel naar beter eten?
Goed eten voor ziekte en herstel
Liever eiwitverrijkt brood en yoghurt dan drinkvoeding


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten