Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 december 2011

Einde aan verwarring over gemengde vruchtensappen

Door: Karine

Er komen nieuwe consumentvriendelijke regels voor etikettering van vruchtensappen en nectars, vastgelegd door het Europees Parlement. Zo komt een eind aan misleidende benamingen van gemengde sappen en etiketten met "geen suiker toegevoegd".

Een mix van 2 sappen moet in de toekomst een productnaam hebben die overeenkomt met de inhoud. Een mix van 90% appel- en 10% aardbeisap moet voortaan "appel- en aardbeisap" worden genoemd, terwijl het nu nog "aardbeisap" zou kunnen heten. Een algemene naam zoals "gemengd sap" kan gebruikt worden voor sappen van 3 of meer verschillende vruchten.

In de toekomst zullen vruchtensappen per definitie geen suiker of zoetstoffen bevatten. Nectars (gemaakt van vruchtenmoes met toegevoegd water) mogen wel suiker of zoetstoffen bevatten. Etiketten met "Geen suiker toegevoegd" zullen niet toegestaan zijn op nectars die kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals sacharine, om mogelijke verwarring te voorkomen.

De nieuwe regels moeten nu alleen nog formeel door de Raad worden goedgekeurd om de wijzigingen officieel door te voeren. Producten die voor de officiële inwerkingtreding van de regels op de markt worden gebracht of zijn geëtiketteerd kunnen nog tot 3 jaar later worden verkocht. Lidstaten hebben 18 maanden de tijd om de wijzigingen op te nemen in hun nationale wetgeving.

Bron: persbericht Europees Parlement


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten