Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 maart 2011

Duidelijker etikettering over allergenen.

Door: Reina

TNO innovation for life

Vage zinnen als “kan sporen van melk” of “gemaakt in een fabriek waar pinda’s verwerkt worden” kunnen binnen 2 jaar van de etiketten verdwenen zijn. Dit concludeert TNO na inventarisatie van de gevoeligheid van patiënten met voedselallergie voor de meest belangrijke allergenen.

Op verpakkingen ontbreken soms allergenenwaarschuwingen terwijl ze eigenlijk wel nodig kunnen zijn. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren of de productkeuze van mensen met een voedselallergie aanzienlijk beperken. Of er wordt voor de zekerheid gewaarschuwd voor allergenen terwijl het risico verwaarloosbaar is. TNO heeft samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch gegevens verzameld over de gevoeligheid van voedselallergische patiënten voor de meeste belangrijke allergenen. Deze gegevens zijn verwerkt tot een grote database, waarmee risicobeoordelingen kunnen worden uitgevoerd. 

‘Voor de meest belangrijke allergenen kunnen we een schatting geven van het aantal mensen dat een allergische reactie kan krijgen als er een bepaalde hoeveelheid allergeen in een voedingsmiddel zit’, aldus Geert Houben van TNO. ‘Andersom kan worden berekend hoeveel allergeen er maximaal in een voedingsmiddel mag zitten zonder dat het te risicovol is’.
Naar verwachting kunnen binnen 2 jaar grenswaarden beschikbaar zijn op basis waarvan voedselproducenten hun klanten beter kunnen informeren of een bepaald voedingsmiddel wel of niet geschikt voor ze is.

Bron: TNO


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten