Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 november 2014

Documentaire: diabetes type 2 is omkeerbaar

Door: Karine

Hanno Pijl in de documentaire

Als mensen met diabetes type 2 intensieve begeleiding krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl, dan kunnen zij hun diabetes “omkeren”, waardoor ze minder of geen medicatie meer nodig hebben. Dat is de boodschap van de documentaire “Keer diabetes Type 2 om”.

Stichting Voeding Leeft ontwikkelde een leefstijlprogramma met intensieve begeleiding van onder andere diëtist Connie Hoek, een motivatiecoach, koks en een huisarts. Een pilotgroep van 9 personen met diabetes type 2 doorliep het programma. De documentaire brengt hun vorderingen in beeld. Op 13 november was de première in De Balie in Amsterdam, inmiddels is de gehele documentaire online op www.keerdiabetesom.nl. De film is gratis te gebruiken bij voorlichtingsbijeenkomsten en groepscursussen. Zorgverzekeraar VGZ gaat de pilot van het leefstijlprogramma herhalen en bij succes opnemen in het pakket. Ook De Friesland Zorgverzekeraar gaat in 2015 een pilot starten.

Aan de documentaire werkten onder andere minister Edith Schippers, wetenschapper Renger Witkamp, internist Hanno Pijl, cardioloog Leonard Hofstra en smaakprofessor Peter Klosse mee.
Na afloop van de première werd er gediscussieerd in de zaal. Henk, een van de hoofdrolspelers in de documentaire: ‘Ik ben blij dat ik al die protocollen van de huisarts achter me kan laten. Dit is iets wat echt werkt, laat alle praktijkondersteuners deze film bekijken.’ Cardioloog Leonard Hofstra: ‘Ik was vroeger bezig met moleculair onderzoek naar hart- en vaatziekten, totdat men tijdens de Interheart Study ontdekte dat meer dan 90% van de hartaanvallen wordt veroorzaakt door leefstijl. Sindsdien ging bij mij het roer om en ben ik me veel meer gaan richten op preventie. Helaas wordt preventie binnen de cardiologie nog niet als “sexy” gezien. Dotteren, of een nieuwe hartklep, daar scoor je mee. Maar nog niet met een voedingsadvies.’ Smaakprofessor Peter Klosse zei: ‘De voedingsindustrie houdt ons voor het lapje, maar de waarheid is dat we weer terug moeten naar écht eten, eten met smaak. De zorgkosten nemen elk jaar met 7% toe. Een simpel rekensommetje leert ons dat dit heel snel onbetaalbaar wordt. Het is zo logisch dat ik niet snap dat preventie niet groots wordt opgepakt. Broccoli kunnen we wel betalen, maar de toenemende zorgkosten uiteindelijk niet.’

Bron: Keer Diabetes Om

 

 


ingrid loenen, geinteresseerde, 14 maart 2016:
hoe kom ik aan goede recepten en informatie want ik zie door alle aangeboden boeken geen oplossing wil graag weten wat wel en niet moet en welke recepten er zijn en welk boek u mij kunt aanbevelen
Gerrit Kok, geïnteresseerde, 01 december 2014:
Tsja Rob dat is een lang verhaal. Samen met mijn vrouw (ook diabetes) hebben we het roer volledig omgegooid en zijn eigenlijk helemaal opnieuw begonnen. Ik heb totaal geen medische achtergrond maar heb inmiddels honderden artikelen en boeken gelezen over voeding, veelal ook (medisch)wetenschappelijk. Daarnaast veel geëxperimenteert tot de juiste balans gevonden te hebben. Verder ben ik veel gaan wandelen, dus de auto zoveel mogelijk laten staan. Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld als nu, een ware openbaring dus.Bij de laatste controle was alles tip top in orde. Afijn het verhaal is te uitgebreid om dit in een paar zinnen uiteen te zetten. Wil je meer weten dan kan ik eea wel via de mail toelichten.
Rob van Berkel, Diëtist/auteur, 30 november 2014:
Dat is een prima prestatie Gerrit Kok! Wat heb je aan je voeding veranderd en welke medicatie gebruikte je en in welke dosering? Ben je ook meer gaan bewegen?
En waar ik ook benieuwd naar ben is waar je de informatie vandaan hebt gehaald voor het samenstellen van het uitgebalanceerd voedingspatroon?
Gerrit Kok, geïnteresseerde, 30 november 2014:
Anderhalf jaar gelden is bij mij diabetes 2 geconstateerd. Door veel te investeren in voeding heb ik zelf een uitgebalanceerd voedingspatroon ontwikkelt waardoor ik geen medicatie meer hoef te gebruiken. Het kan dus echt! Daarnaast voel ik mij fitter dan ooit
Mieke Schoenmakers, Dietist, 14 november 2014:
Fantastisch dit initiatief. Wij weten al lang dat de leefstijl invloed heeft op chronische ziekten. Daarom wordt er intensief samengewerkt tussen onze praktijk en praktijkondersteuners/diabetes verpleegkundigen, fysiotherapeuten, wandelgroepen, sportactiviteiten etc. Laten we allemaal samenwerken om de verandering in gezondere leefstijl op gang te krijgen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten