Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 juni 2017

Dit wordt de opvolger van de BMI

Door: Karine

Overgewicht

Niet de BMI, maar de verhouding tussen middelomtrek en lengte is de beste maat voor het snel inschatten van obesitas en overgewicht. Dat zeggen Britse onderzoekers, die van 81 personen een DXA-scan maakten en daarna de best passende formule zochten. De onderzoekers vergeleken een aantal rekenmethodes die snel kunnen worden toegepast in de praktijk van huisarts, diëtist, of sportschool. Denk aan BMI, middelomtrek, middel-heup-verhouding (waist-to-hip ratio (WHR) en middel-lengteverhouding (waist-to-height ratio, WHtR. 

BMI mist vaak obesitas

BMI is van dit rijtje de meest gebruikte methode, maar volgens de onderzoekers worden met de BMI veel mensen met obesitas ”gemist”. Dit geldt vooral voor de mensen met een normale BMI, maar die toch teveel buikvet hebben. Juist deze mensen hebben een verhoogd risico op insulineresistentie, het metabool syndroom en diabetes type 2. Met de DXA-scans werden 36,5% meer proefpersonen als obees beoordeeld dan met de berekening via de BMI.

Simpele voorspeller
De beste voorspeller van zowel het totale vetpercentage als het buikvet blijkt de middel-lengteverhouding (WHtR). Dat is geen nieuwe methode, maar wel een methode die (nog) te weinig gebruikt wordt. Hoe ga je te werk? Deel de middelomtrek (in centimeter) door de lengte (in centimeter). Afkappunt voor obesitas is hoger dan 0,53 voor mannen en 0,54 voor vrouwen. Het afkappunt voor abdominaal overgewicht is 0,59 voor zowel mannen als vrouwen.
Bron: Leeds Beckett University


sylvia bosma, dietist, 22 juni 2017:
Sinds ik dit een paar jaar geleden gelezen heb,zeg ik altijd tegen client dat de taille max de helft van je lengte mag zijn. Werkt prima!Dat 0,53 en zo vind ik dan weer wat neuzelig....
Rosanne Schimmel, diëtist in opleiding, 20 juni 2017:
Ik denk dat het belangrijk is om per cliënt kritisch te kijken naar wat de meest geschikte methode is om vast te stellen of iemand een gezond gewicht heeft. Ik neem even mijzelf als voorbeeld: Ik had een BMI van 29,1. Ter hoogte van mijn middel zit bij mij bijna geen vet , maar rond de buik zit te veel vet. Met een lengte van 1.83 en een middel van 91 cm (maar een heupomtrek van 117 cm). Daarmee kom ik op de bovengrens van een gezond gewicht volgens zowel de WHR en de WHtR. Ondanks dat ik betwijfel of dit een goede methode voor mensen met mijn figuur is, vind ik het wel heel positief dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten